Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στηρίζει τα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης στηρίζει τον αγώνα που δίνουν οι 21 σχολικοί τροχονόμοι στο Δήμο Κατερίνης μαζί με τους 2000 συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους και συμμετέχει στις πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής συμπόρευσης που έχουν ξεκινήσει.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία βαφτίζεται ως εθελοντική, λαμβάνοντας μία μικρή μηνιαία αποζημίωση κάτω από το «κάλυμμα» ενός επιδόματος μετακίνησης. Για το διάστημα μάλιστα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας του covid- 19 εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης.

Με δεδομένο ότι ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη και το δραματικό έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής και τα ατυχήματα στους δρόμους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμική αναγνώριση και κατοχύρωση της εργασίας αυτής και συνακόλουθα η τακτική μισθολογική και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης συνηγορεί και στηρίζει τα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων:

1. Να εκδοθεί οδηγία προς τους Δήμους, σύμφωνα με την οποία να διευκολυνθεί η καταβολή της αναλογίας της αποζημίωσης τους για το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.
2. Να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως.
3. Να διασφαλιστεί η κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
4. Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε σχολικούς τροχονόμους, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Κατερίνη, 15-7-2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ