Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Μόνο χαμένη θα είναι η Ελλάδα αν πάει στην Χάγη...

Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σκέφτεται...


Και όχι μόνο το σκέφτεται, το λέει πλέον καθαρά και δημόσια, όπως χθες που συμμετείχε  σε συζήτηση στο «2020 Aspen Security Forum» με τον καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του «The Aspen Strategy Group» Nicholas Burns (πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα).

Όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, θυμίζουν το κλίμα που επικρατούσε πριν την απαράδεκτη "Συμφωνία των Πρεσπών". Δηλώσεις, εκτιμήσεις, προετοιμασία της κοινής γνώμης. Πάμε άραγε για μία "Συμφωνία του Αιγαίου";


Ποιος ο λόγος να πάει η Ελλάδα στην Χάγη όταν μάλιστα δεν διεκδικεί τίποτα, οι Τούρκοι διεκδικούν, και όταν προσφεύγεις σε έναν διεθνή οργανισμό όπως η Χάγη, μόνο χαμένος θα είσαι γιατί πρώτον θα αποφασίσουν ξένοι για τα δικά σου συμφέροντα και δεύτερον θα δώσεις κάτι, θα δώσεις κάτι από την εθνική σου κυριαρχία, έτσι λειτουργεί η Χάγη.


➤ Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακηρύξει άμεσα ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη), επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ναυτικά μίλια και να ανακηρύξει ενιαίο αμυντικό χώρο με την Κύπρο.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό για τα συμφέροντα μας, καταστροφικό για τον ελληνισμό.


➤ Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Aspen Security Forum 2020: «...Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας...»

Όλη η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη εδώ: primeminister.gr