Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ταλαιπωρία χωρίς λόγο...

Σε άσκοπη ταλαιπωρία βάζουν οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης όσους δημότες έκαναν δήλωση τακτοποίησης τετραγωνικών, είχαν διαφορά στα τ.μ. τους και ήταν δικαιούχοι έκπτωσης στα δημοτικά τέλη λόγω πολυτεκνίας κ.α.


Η ταλαιπωρία έγκειται στο γεγονός ότι με την δήλωση τακτοποίησης τετραγωνικών, αλλάζουν τα δηλωμένα τ.μ. στον Δήμο και πλέον για να αποδείξει ο δημότης ότι δικαιούται έκπτωσης στα δημοτικά τέλη θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου ένα κάρο δικαιολογητικά, όπως π.χ. αν είναι πολύτεκνος (βεβαίωση από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος), λογαριασμό ΔΕΗ, συμβόλαιο σπιτιού, οικογενειακή κατάσταση, υπεύθυνη δήλωση.

Σε περίπτωση που ο δημότης δεν θα καταθέσει τα δικαιολογητικά, λόγω αργοπορίας (π.χ. η βεβαίωση πολυτεκνίας θέλει μία εβδομάδα περίπου να έρθει από την Αθήνα), ή αμέλειας ή οποιουδήποτε άλλου λόγου, οι επόμενοι λογαριασμοί που θα λάβει δεν θα έχουν την έκπτωση στα δημοτικά τέλη, ακόμα και αν την δικαιούται και θα πληρώσει αυξημένα δημοτικά τέλη σε σχέση με τους προηγούμενους λογαριασμούς, αφού υπάρχουν αρκετοί που πληρώνουν μηνιαία τον λογαριασμό ρεύματος τους.

Εδώ τίθεται το ερώτημα, αφού τα δικαιολογητικά υπάρχουν ήδη στον Δήμο Κατερίνης (αφού με αυτά τα οποία είναι ήδη κατατεθειμένα δικαιούταν της έκπτωσης στα δημοτικά τέλη ο δημότης), γιατί τα απαιτούν ξανά και γιατί δεν τα αναζητούν ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες του Δήμου και ταλαιπωρούν άσκοπα τους δημότες;

Αν κάποιος δημότης δεν καταθέσει έγκαιρα τα δικαιολογητικά, θα μπορέσει να εισπράξει την διαφορά μετά που θα καταθέσει τα δικαιολογητικά;

Αν προέκυπτε όμως λάθος από τον δημότη, οι υπηρεσίες θα ζητούσαν πίσω την διαφορά και με τόκο;


* Κάτι παρόμοιο συνέβη στον Δήμο Κατερίνης πριν χρόνια όταν έγινε η μετάβαση στους καποδιστριακούς Δήμους, με πολλούς πολίτες να καλούνται και τότε να καταθέσουν ξανά τα ίδια δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και την οικονομική επιβάρυνση τους.

Θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα σας ενημερώσουμε εκ νέου.


** Φωτογραφία από Ag Ku από το Pixabay