Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Μήπως έφθασε η ώρα για τη δημιουργία “λαογραφικού μουσείου” στη Λεπτοκαρυά;

γράφει ο Τζιόλας Ιωάννης *


Πιστεύω πως έφθασε η ώρα, για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου, (που θα τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Δίου – Ολύμπου).

Ειδικά μάλιστα το καλοκαίρι, όπου το χωριό κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι ρωτούν για την ύπαρξη ανάλογου μουσείου, η απάντηση είναι αρνητική. Με τη δημιουργία του μουσείου, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει την καθημερινή ζωή, τα ήθη & τα έθιμα, τα γλέντια, τα παιχνίδια και τις ασχολίες των κατοίκων της παλαιάς Λεπτοκαρυάς.

Ενδεικτικά το μουσείο θα περιλαμβάνει γεωργικά εργαλεία, καζάνια βαφής υφασμάτων, παραδοσιακό κάρο, αντικείμενα καθημερινής χρήσης του μαγειρείου, χάλκινα αντικείμενα, εργαστήριο υφαντικής με τον αργαλειό και τα υφαντά εκθέματα, εργαλεία κηπουρικής και των γεωργικών εργασιών, πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, εργαλεία θερισμού, υφαντά και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού που σήμερα δεν υπάρχουν πια, καθώς και συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής. Παράλληλα φωτογραφίες από το παρελθόν, θα διακοσμούν τους χώρους των δωματίων του μουσείου και θα ξαναφέρνουν στη μνήμη μας, στιγμές όμορφες και συγκινητικές.

Πρέπει να ανευρεθεί ένα πλήρως επιπλωμένο σπίτι της δεκαετίας του 50-60, όπου θα στεγαστεί το λαογραφικό μουσείο και να ενταχθεί από το δήμο, σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση, για την επίτευξη του στόχου της πρωτοβουλία αυτής είναι, η βοήθεια του δήμου Δίου – Ολύμπου, καθώς η βοήθεια όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Λεπτοκαρυάς.

Τέλος, παραθέτω μερικές εικόνες, από εκθέματα κάποιων άλλων λαογραφικών μουσείων. Περιμένω τις προτάσεις και τα σχόλιά σας.





ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Φιλόλογος – αρχαιολόγος