Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Μηνύματα πολιτικών για τα 108 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κατερίνης

Μήνυμα Βουλευτή Φ.Μπαραλιάκου για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Κατερίνης



Η 16η Οκτωβρίου 1912 κατέχει περίοπτη θέση στη συλλογική μνήμη, την καρδιά και την σκέψη μας. Είναι η μέρα που η Ιστορία κατέγραψε την πολυπόθητη απελευθέρωση της πόλης μας από τον δυσβάσταχτο, μακροπερίοδο τουρκικό ζυγό. Είναι η μέρα που οι πρόγονοί μας έβαλαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στη νέα σελίδα που εγκαινίαζε το ελεύθερο μέλλον της Κατερίνης, μέλλον ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, ζωογόνο, μεστό από περηφάνια, αξιοπρέπεια και πάνω απ’ όλα Ελευθερία.
Η φετινή επέτειος δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες λόγω των περιορισμένων εκδηλώσεων υπό τις συνθήκες υγειονομικής προστασίας. Δεν θα χειροκροτήσουμε την παρελαύνουσα μαθητιώσα νεολαία, δεν θα επευφημήσουμε τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, δεν θα συγκινηθούμε στη θέα των ηρωικών απομάχων. Την εκατοστή όγδοη επέτειο, ωστόσο, απελευθέρωσης της Κατερίνης θα την αισθανθούμε πιο έντονα, πιο βιωματικά, πιο φιλοσοφημένα. Θα εντρυφήσουμε στην αξία της θυσίας όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό έχυσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερα. Θα εσωτερικεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευαν, θα εμπεδώσουμε το παράδειγμα της ενότητας, της συλλογικότητας και ομοψυχίας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάγκη για εθνική εγρήγορση και ετοιμότητα αδήριτη όσο ποτέ άλλοτε. Έχουμε ένα βαρύ κληροδότημα, ένα ύψιστο χρέος και ένα φωτεινό δείκτη για το τι πρέπει να πράξουμε. Και θα το πράξουμε!

Χρόνια πολλά Κατερίνη!!

---------------------

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό και την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Υποκλινόμαστε μπροστά στους ελευθερωτές της πόλης μας, που μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας. Φέτος, τιμούμε την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό και ελεύθεροι τιμούμε την αυτοθυσία τους και τη βαθιά πίστη τους σε αξίες και ιδανικά. Υπερήφανοι και συγκινημένοι και για τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχαν οι πρόγονοί μας, που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία, ας αποτίσουμε με τον πρέποντα σεβασμό φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς Ήρωες. Οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη τους στην ελευθερία, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και στο αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας.
Έχουμε χρέος να εξάρουμε την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα για την οποία πολέμησαν με αυτοθυσία και γενναιότητα, για την προάσπιση της ελευθερίας, να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά διδάγματα και ως οδηγό να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις.

Χρόνια Πολλά

----------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΝΤΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 108Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Φέτος, συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό μας κορμό. Χάρη στις ικανότητες, την ανδρεία και την αυτοθυσία των προγόνων μας απολαμβάνουμε το προνόμιο της ελευθερίας. Ήταν οι άνθρωποι που αφήνοντας στην άκρη το «εγώ», προέταξαν το «εμείς» και κέρδισαν για όλους εμάς μια ελεύθερη πατρίδα. Τους αξίζει τιμή και δόξα, η οποία μπορεί φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, να μην αποδοθεί με τον πιο λαμπρό τρόπο που τους αρμόζει, ωστόσο δεν μειώνει σε καμία περίπτωση της αξία της προσφοράς τους αλλά και το πόσο ευγνώμονες νιώθουμε απέναντί τους. Και, πράγματι, μέρος αυτής της ευγνωμοσύνης μας απέναντι στη μνήμη των ηρώων μας, εκφράζεται σήμερα με τη βελτίωση της εικόνας του μνημείου του αείμνηστου Συνταγματάρχη Σβορώνου, που ο τόπος μας του οφείλει τόσα πολλά. Στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινό αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες και τον τόπο μας μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα των ηρώων μας.

Χρόνια πολλά Κατερίνη.
Χρόνια Πολλά σε όλους.

--------------------

Θανάσης Λιακόπουλος: Μήνυμα για τα 108 χρόνια της Απελευθέρωσης της Κατερίνης Μας.

Έχουν περάσει 108 χρόνια από την ημέρα που η Κατερίνη μας άρχισε να αναπνέει ελεύθερα,από τον Τούρκικο ζυγό. 16 Οκτωβρίου 1912 είναι η ημέρα που παραμένει ανεξίτηλα στις μνήμες μας. Είναι η ημέρα που οι πρόγονοί μας,θυσιάστηκαν για να έχουμε ΕΜΕΙΣ ένα μέλλον ελεύθερο. Αυτή την θυσία τους πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, ώστε να γνωρίζουν πως χωρίς πατριωτισμό και αυταπάρνηση δεν κατακτάται η αξιοπρέπεια και η Ελευθερία. Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα χρόνια στην Κατερίνη στον εορτασμό της επετείου, φέτος θα είναι περιορισμένες. Αυτό δεν μας πτοεί, αλλά μας θέτει προ των ευθυνών μας. Ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεν αφήνουμε να ξεχαστεί η ένδοξη ιστορία μας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να θυμόμαστε το μεγαλείο των ηρώων μας.

Χρόνια πολλά στην πόλη μας.
Χρόνια πολλά σε όλους.

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού "Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα"
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

----------------------

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 16ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Παράδειγμα προς μίμηση η αγωνιστικότητά των προγόνων μας, πηγή έμπνευσης το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής που μας διδάσκει ότι στα μεγάλα και τα σημαντικά, τους καίριους εθνικούς μας στόχους, τους πετυχαίνουμε ενωμένοι.
Έτσι και τώρα, που ο ελληνικός λαός δίνει μια ιδιάζουσα μάχη κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας τους.
Μέρα μνήμης, τιμής, ανάτασης και συλλογικής χαράς η 16η Οκτωβρίου, η ημέρα επετείου απελευθέρωσης της Κατερίνης.

Χρόνια πολλά στην Κατερίνη!
Χρόνια πολλά σε όλους μας!