Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Γιατί δεν εορτάζεται η Απελευθέρωση και εκεί;

Σήμερα γιορτάζει η Κατερίνη τα 108 χρόνια από την Απελευθέρωση της από τον τουρκικό ζυγό.

Στην Κατερίνη, τον Σβορώνο και την Νέα Καισάρεια σήμερα είναι τοπική γιορτή και αργία με εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρώων που έδιωξαν τον τούρκο κατακτητή από τα χώματα μας.

Από την στιγμή που σήμερα ο Δήμος Κατερίνης καταλαμβάνει περιοχές από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι και τον Κορινό, θα έπρεπε ανάλογα να διαμορφωθούν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές - τουλάχιστον στις πολύ κοντινές στην Κατερίνη περιοχές - όπως η Περίσταση, η Καλλιθέα και η Παραλία.
Περιοχές που απέχουν από την Κατερίνη ελάχιστα χιλιόμετρα από 4 έως 10 περίπου. Και αφού στην ουσία Κατερίνη-Περίσταση-Καλλιθέα-Παραλία με σειρά απόστασης αποτελούν πλέον κομμάτι της Κατερίνης. Πάρα πολλοί οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που είτε διαμένουν, είτε εργάζονται στις παραπάνω περιοχές, στο σημείο που δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι π.χ. ένας είναι κατερινιώτης ή καλλιθιώτης.

Η απελευθέρωση της Κατερίνης, δεν συμβολίζει και την απελευθέρωση των κατοίκων της Περίστασης, της Καλλιθέας, της Παραλίας κ.α. περιοχών;

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις μας δόθηκε σήμερα το πρωί όταν οδηγώντας προς Καλλιθέα, είδαμε πολλά παιδιά να πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής, άλλα να περιμένουν στην στάση το λεωφορείο για να πάνε σε γειτονικά προς την Καλλιθέα σχολεία και αναρωτηθήκαμε... αυτά τα παιδιά δεν δικαιούνται να γιορτάζουν σήμερα; Δεν δικαιούνται να βιώσουν και αυτά την σημασία της σημερινής ημέρας, να συμμετέχουν και αυτά στους εορτασμούς που λαμβάνουν χώρα στην Κατερίνη; Να νιώσουν και αυτά την χαρά της προσμονής, της αναμονής για αυτή την λαμπρή και ένδοξη ημέρα; Να νιώσουν υπερήφανα!

Η σημερινή ημέρα σε λίγες ώρες θα περάσει και μία ακόμη επέτειος της απελευθέρωσης της Κατερίνης θα περάσει στην ιστορία. Τουλάχιστον οι αρμόδιοι φορείς-υπηρεσίες, Δήμος, Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Αντιπεριφέρεια, κ.α. ας προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το 2021 που θα γιορτάζουμε παράλληλα τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, αυτά τα παιδιά να γιορτάσουν μαζί μας και την απελευθέρωση της Κατερίνης!