Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτωβρίου! Γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού!

π. Αθανάσιος Μαρινόπουλος 
(επίκαιρη ομιλία 28.10.2020)

Η εορτή της Αγίας Σκέπης, σήμερα 28η Οκτωβρίου, συνδυάζει την εθνική εορτή, τη νέα αυτή σελίδα της ιστορικής δόξας του Ελληνισμού, με την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού...

γιατί στον πόλεμο του ΄40, πάμπολλες είναι οι μαρτυρίες αγίων και απλών ανθρώπων για την σωτήρια παρέμβασή της, ώστε να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το θαύμα της ελευθερίας της Πατρίδος μας.

Το Ορθόδοξο έθνος μας, ποτισμένο από το αίμα των μαρτύρων, εμπνευσμένο από τις προσευχές των αγίων, βαπτισμένο μέσα στην παράδοση και τη ζωή της αγίας μας Εκκλησίας ανέπεμψε προσευχές και δεήσεις εκείνη τη δύσκολη στιγμή, και η Παναγία έγινε η κραταιά μας Σκέπη. Γιατί, έτσι μας διδάσκει η εμπειρία της Εκκλησίας: «Ουδείς προστρέχων επί σοι, κατησχυμένος από σού εκπορεύεται, αγνή Παρθένε, Θεοτόκε», ψάλλουμε στον παρακλητικό κανόνα. Και η προστασία της προσφέρει την ασφάλεια και τη ζεστασιά, που τόσο πολύ την χρειαζόμαστε ο καθένας μας, μέσα στον χειμώνα της Εθνικής και προσωπικής μας ιστορίας.

Τέτοια μέρα λοιπόν δοξάζουμε το Θεό για την μεγάλη περιουσία που μας έχει δώσει, το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ταυτόχρονα όμως Τον δοξάζουμε και για την ελευθερία που μας χάρισε. Θυμόμαστε την ιστορία, το παρελθόν μας, για να αντλούμε πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον.

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από τότε που γράφτηκε η πιο καταξιωμένη σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Από το πικρό εκείνο χάραμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν σύσσωμος ο λαός με την ηγεσία μας φώναξαν το μεγάλο ΟΧΙ στην προκλητική απαίτηση του φασισμού για «γη και ύδωρ». ΟΧΙ στον εχθρό!!

Και πολέμησε η παντοδυναμία του Άξονα, της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, με τη μικρή δύναμη των Ελλήνων.

Η φοβερή αδικία με την απόλυτη δικαιοσύνη.

Το διεστραμμένο ψέμα με την ανόθευτη αλήθεια.

Και νίκησε η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη. Ταπεινώθηκαν οι υπερφίαλες αξιώσεις των δύο αυτοκρατοριών.

Όμως, ας μη ξεχνούμε: Το ΟΧΙ στον εχθρό νίκησε, γιατί συμμάχησε με το ΝΑΙ στον Θεό! ΝΑΙ! Αυτή είναι η δεύτερη λέξη, μονοσύλλαβη κι αυτή, που έφερε το θαύμα. ΝΑΙ στην πίστη στο Θεό.

Και η ιστορία το μαρτυρεί: είναι πανεθνικό το ΝΑΙ του 1940. Όλοι καταφεύγουν στο Θεό και στην υβρισμένη Παναγιά μας. Η Ελλάδα καυχιέται και δεν ντρέπεται γι αυτό που ζει και το ομολογεί. Η Ελλάδα πιστεύει, μεταβάλλεται - μέτωπο και μετόπισθεν - σε ενιαίο στρατόπεδο προσευχής. Το αποτέλεσμα; Στα μέτωπα των μαχών οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί βλέπουν συνέχεια, και τα ομολογούν, ολοζώντανα θαύματα, που ενεργεί η Παναγία μας. Συγχρόνως ζουν και το θαύμα της μετανοίας. Συμμετέχουν με θερμή κατάνυξη σε υπαίθριες Λειτουργίες και κοινωνούν εξομολογημένοι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Ομολογούν χωρίς να διστάζουν τα βιώματα της αλλαγής τους, χωρίς να ντρέπονται.

Το σύνθημα της νίκης του δικού μας Ελληνικού Ορθοδόξου Έθνους πριν ακριβώς 80 χρόνια ήταν:

ΟΧΙ στον εχθρό! ΝΑΙ στο ΘΕΟ!

Και σήμερα, αγαπητοί μου, πόλεμο έχουμε! Μόνο που τα σημερινά όπλα είναι ύπουλα, σχεδόν αόρατα, αλλά εξίσου καταστροφικά. Σήμερα ο πόλεμος είναι πνευματικός και ηθικός. Είναι πόλεμος κατά των αρχών, ιδεών και αξιών της φυλής μας. Πόλεμος που χτυπά τις ρίζες της. Η προπαγάνδα του εχθρού έχει εισβάλει –με τη δική μας συγκατάθεση και ευθύνη- μέσα στην κοινωνία, στα σχολεία και στα σπίτια μας ακόμη με τα μέσα μαζικής διαστρέβλωσης της αλήθειας.

Οι έννοιες έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα.

Η αρετή, το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η πίστη στο Θεό έγιναν απαξία, ενώ η ευτέλεια, το χρήμα και ό,τι ανήθικο και διαστροφικό αποτελούν κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η φιλοπατρία βαπτίστηκε μισαλλοδοξία, συντηρητισμός, φασισμός. Την παράδοση της χώρας μας στους εχθρούς της την ονομάσαμε «πρόοδο και ανάπτυξη» και την προδοσία των αρχών και αξιών μας «συναίνεση στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών», τη στιγμή που οι ίδιοι οι εχθροί μας προκαλούν καθημερινά τόσο φανερά!

Η έννοια «Έλληνας» τείνει να αντικατασταθεί με την μοντέρνα έννοια «πολίτης του κόσμου», λες και το δεύτερο δεν μπορεί να συνυπάρξει με το πρώτο.

Με τη δικαιολογία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας στραγγαλίζεται η ελευθερία του προσώπου και του πολίτη.

Η ελληνική σημαία, την οποία υπερασπίστηκαν οι στρατιώτες του ’40 στα βουνά της Ελληνικωτάτης Βορείου Ηπείρου - δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους - δεν αποτελεί για κάποιους τιμημένο σύμβολο. Αντίθετα, όποιος την προβάλλει χαρακτηρίζεται «εθνικιστής» και «κωλύει την πρόοδο».

Οι εθνικές γιορτές στα σχολεία έγιναν – αν έγιναν - χθες στα περισσότερα σχολεία υποτονικά μέσα στις τάξεις...

Παρελάσεις δεν γίνονται σήμερα, για τον φόβο εξαπλώσεως του μολυσματικού ιού.

Και διερωτώμαι:

Δεν θα μπορούσε να γίνουν έστω μόνο οι στρατιωτικές παρελάσεις; Έστω στις μεγάλες πόλεις, ἔστω με μικρότερη συμμετοχή, ἔστω μονάχα μὲ πεζοπόρα τμήματα σὲ ἀσφαλεῖς ἀποστάσεις, χωρὶς θεατὲς καὶ μὲ τηλεοπτικὴ κάλυψη; Ὅπως ἔγινε στὴν Κύπρο πρόσφατα κατὰ τὴν ἐπέτειο τῆς Ἀνεξαρτησίας τὴν 1 Ὀκτωβρίου. Ποιὸς θὰ ἦταν ὁ ὑγειονομικὸς κίνδυνος γιὰ κάτι τέτοιο; Μήπως ὁ ἰὸς είναι ἐπικίνδυνος ΜΟΝΟ για τὶς παρελάσεις;

Μήπως οι ἔνοπλες δυνάμεις ποὺ θὰ ἀπέτιαν φόρο τιμῆς στοὺς ἥρωες τοῦ ἔπους τοῦ 40, θὰ χαλοῦσαν τὸ κλίμα τοῦ «ὑγιοῦς διαλόγου» με τους Τούρκους, ποὺ θέλουμε τόσο πολὺ νὰ καλλιεργήσουμε τον τελευταίο καιρό; Ή μήπως, επειδή θεωροῦνται περιττὲς, θέλουν να τις καταργήσουν; Τελικά, έχουμε βαλθεῖ, μὲ τὸ μαστίγιο τοῦ ἰοῦ καὶ τὸ καρότο τῆς ἀσφάλειας, νὰ ξεριζώσουμε κάθε ἱερὸ καὶ κάθε ὅσιο ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ κοινωνία; Τὴ στιγμή μάλιστα που ὑποδαυλίζεται συνεχῶς ο τουρκικός επεκτατισμός από απέναντι, ενώ εμείς βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στὰ τάρταρα τοῦ ἐθνομηδενισμοῦ.

Εδώ και πολλά χρόνια, πλήττονται βίαια η ιστορική μας μνήμη, ο θεσμός της οικογένειας, η γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη μας. Πλήττονται δηλαδή όλοι οι βασικοί δομικοί παράγοντες της ταυτότητάς μας ως λαού. Ο στόχος είναι να αποδομηθεί και να αποσαθρωθεί συνολικά αυτή η ταυτότητα. Γιατί ένας λαός με αμνησία, εθνικά απονευρωμένος, γλωσσικά κατεστραμμένος και θρησκευτικά αποχρωματισμένος, είναι πια εύκολο θύμα, έτοιμος να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου παγκόσμιου νεοταξικού χυλού. Κι αυτό το έργο ήδη έχει δυστυχώς αποδώσει καρπούς. Γινήκαμε σε μεγάλο βαθμό ένας λαός μπερδεμένος και ζαλισμένος, με διασαλεμένο αξιακό σύστημα, χωρίς φρόνημα, που έχει απομείνει να παρακολουθεί σχεδόν παθητικά την προϊούσα καταστροφή του.

Όμως, οι ήρωες του έπους του ’40, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα εδώ και 3000 χρόνια και αυτά είναι: η αγάπη για την ελευθερία, η μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία και το σημαντικότερο: η αγάπη στον Θεό και την Πατρίδα.

Αδελφοί μου, ας αγρυπνούμε! Ας αφουγκραστούμε τη φωνή της καρδιάς τους. Να παραμείνουμε οι γνήσιοι θεματοφύλακες των διαχρονικών πνευματικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Στο δρόμο της ιδεολογικής σύγχυσης και παγκοσμιοποίησης που ζούμε, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική συνείδηση, όπως αποτυπώνεται στη μνήμη του Έθνους….

Ας μη ξεχνούμε: Όταν παζαρεύουνε τον τόπο μας, πουλάνε την ψυχή μας. Την ώρα αυτή της ηθικής παραλυσίας του Έθνους μας, όλοι όσοι θέλουμε να τιμούμε την Πατρίδα μας και να σεβόμαστε τις ρίζες της φυλής μας, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στο 1940, για να αντλήσουμε το μήνυμα:

ότι το πνεύμα είναι ισχυρότερο απ’ την ύλη και τους αριθμούς,
ότι ο θάνατος είναι προτιμότερος από την προδοσία,
ότι ο υπερήφανος και αλαζόνας καταντροπιάζεται,
ότι ο Θεός συμπαρίσταται πάντα στον αδικούμενο,
ότι η συμμαχία με το Θεό, ατόμων και λαών, φέρνει πάντα τη δόξα και τη νίκη.

Αυτή είναι η κληρονομιά μας!. Η Θεοσέβειά μας, η ακατάλυτη αγάπη μας για την ελευθερία και η ζυμωμένη με το είναι μας, φιλοπατρία!

Το σύνθημα των ηρώων και όλων των Ελλήνων του ’40 είναι: ΟΧΙ στην ασέβεια, ΝΑΙ στην πίστη στον ζωντανό Θεό μας!

Θερμά ας προσευχόμαστε, να μας συνοδεύει η Σκέπη της Παναγίας στη ζωή του καθενός προσωπικά, των οικογενειών μας και σε όλη την ιστορική διαδρομή του ενδόξου Έθνους μας.

Αμήν.