Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Τα πάνω-κάτω στον αθλητισμό - «Εξαφανίζουν» μία γενιά νέων αθλητών-τριων τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης

Η αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στην Πιερία αλλά και όσες περιοχές η κυβέρνηση τις κατατάσσει στο κόκκινο, «εξαφανίζει» στην ουσία μία γενιά (τουλάχιστον) νέων αθλητών-τριών.

Παιδιά ηλικίας 10-15 ετών, αλλά και σε ηλικίες λίγο μικρότερες ή μεγαλύτερες, που άρχισαν σιγά σιγά να βρίσκουν τα πατήματα τους στον αθλητισμό, είτε πρόκειται για στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, κολύμβηση κ.α. αθλήματα, είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Το πρώτο χτύπημα για αυτά τα παιδιά ήρθε τον Μάρτιο με την καραντίνα, ενώ από την Τρίτη που μας έρχεται, το δεύτερο χτύπημα με την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στις χαρακτηρισμένες ως κόκκινες περιοχές - ανάμεσα σε αυτές και η Πιερία μας - έρχεται να ολοκληρώσει το κακό.

Κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν όταν και αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα να επιστρέψουν στον αθλητισμό στο επίπεδο που είχαν φτάσει με κόπους και στερήσεις. Και κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσουν να αθλούνται.

Όλο αυτό το διάστημα από την πρώτη καραντίνα, οι προπονήσεις επικεντρώνονταν κυρίως σε φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση και σχεδόν καθόλου αγώνες. Οποιοδήποτε πλάνο για προγραμματισμό προπονήσεων πλέον πάει στράφι. Όλα διαλύονται και η αβεβαιότητα συνθλίβει τα υγιέστερα κομμάτια του αθλητισμού μας, αυτά των παιδικών ηλικιών.

Με τα νέα περιοριστικά μέτρα, στην ουσία η κυβέρνηση «κλειδώνει» τα παιδιά μας μέσα στα σπίτια, μέσα σε τέσσερις τοίχους και τα οδηγεί σε μία ζωή με το τηλεκοντρόλ στο χέρι είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για ηλεκτρονικά παιχνίδια (playstacion κ.α.). Από εκεί που τα παιδιά μας έπαιζαν και έτρεχαν ελεύθερα στα γήπεδα, τώρα θα είναι περιορισμένα και καρφωμένα στις τηλεοράσεις, τα κινητά τους τηλέφωνα και τα βιντεοπαιχνίδια.

Προτάσσει η κυβέρνηση με υπερηφάνεια τις τηλεργασίες, την εκπαίδευση από τους υπολογιστές, τις κάμερες κ.α., αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή. Και η πραγματική ζωή δεν βρίσκεται στους υπολογιστές, αλλά στους χώρους άθλησης, στις κοινωνικές επαφές, στους δρόμους και στα πάρκα. Εκεί όπου θα πρέπει να βρίσκονται τα παιδιά μας!

Η παράνοια είναι ότι τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολεία όπου θα κάνουν παρέα με τους φίλους τους που έκαναν προπονήσεις τα απογεύματα, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν μετά το σχολείο προπονήσεις! Δηλαδή στο σχολείο των 300-400 μαθητών δεν έχουν πρόβλημα να κολλήσουν ιό, αλλά στις προπονήσεις των 20-30 αθλητών θα κολλήσουν ιό!!!


-------------------------

Τα μέτρα για τον αθλητισμό που θα ισχύουν από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου


➤ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητας

  • Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)
  • Επιτρέπεται ατομική άθληση ΜΟΝΟ σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοϊα (μεμονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ΜΟΝΟ της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) - σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA & FIBA