Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Έκλεισε με επιτυχία η αυλαία των διαδικτυακών εκδηλώσεων «Φώτια 2021» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Φώτια» με θέμα «Ματωμένα ράσα του ’21 στην Πιερία και την Ελλάδα» με αφορμή τον εορτασμό της επετείου 200 ετών από την εθνική Παλιγγενεσία.

Τα «Φώτια 2021» προσαρμόστηκαν στα υγειονομικά μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του κορωνοϊού και πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει έναν ευρύ κύκλο ποικίλων εκδηλώσεων με στοιχεία προβολής του πνεύματος. Οι φετινές διαδικτυακές εκδηλώσεις κατάφεραν να συνδυάσουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την πνευματικότητα και να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμό. Παράλληλα ανέδειξαν την προσφορά της Εκκλησίας και τον ρόλο της στον Αγώνα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «1821: Η συμβολή της ΕKκλησίας στην ΠΑΙΔΕΥΣΗ των ραγιάδων» και οδηγούς την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου, Εκπαιδευτικό–Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και την κα Ροδή Ελευθεριάδου-Μελετλίδου, Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής έπεσε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2021».

Μέσα από αυτά τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώθηκαν το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου για μαθητές Δημοτικού έως Β' Γυμνασίου και το μεσημέρι της Κυριακής για μαθητές Γ' Γυμνασίου και Λυκείου, τα παιδιά ήρθαν κοντά στον τρόπο εκπαίδευσης κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με άμεσο και κατανοητό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις, εικόνες, κείμενα και τραγούδια. Επιπλέον αναδύθηκε η σημαντική συμβολή των φωτισμένων ορθόδοξων ιεραρχών μας, οι οποίοι προστάτευσαν, στήριξαν και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ τον χριστιανικό πληθυσμό και ΠΑΙΔΕΥΣΑΝ τους Οθωμανούς.

Και τις δύο εκδηλώσεις των εκπαιδευτικών εργαστηρίων προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Με αφορμή τη λήξη των «Φωτίων 2021» ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παρόλο τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα Φώτια αποτέλεσαν και φέτος σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό, έναν θεσμό εξωστρεφή και ποιοτικό, που κατάφερε να αναδείξει τα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του 1821, δημιουργώντας προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τις νέες της Πιερίας».

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των «Φωτίων 2021» Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πάτερ Παύλο Ντούρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής, τους συντελεστές που έλαβαν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις, τα ΜΜΕ της Πιερίας που πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός, καθώς και όλους τους θεατές που αγκάλιασαν τον καταξιωμένο αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης της Κατερίνης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους για τον επετειακό εορτασμό της Επανάστασης του 1821 θα συνεχιστούν, πάντα υπό το συντονισμό και τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου και σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Γραφείο Τύπου Ι.Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος