Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

«Συμβουλάτορες»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ –ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα και κωμωδοποιό Μένανδρο [3ος π.Χ.] «Άπαντες εσμέν εις το νουθετείν σοφοί, αυτοί δε αμαρτάνοντες ου γιγνώσομεν».

Που σημαίνει, όλοι είμαστε πρόθυμοι για συμβουλές στους άλλους, οι ίδιοι όμως όταν σφάλλουμε το αγνοούμε. Το ίδιο περίπου λέει και η λαϊκή παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Συμβουλές και νουθεσίες από κάθε μεριά και σε όλες τις ηλικίες. Από γονείς, δασκάλους ,καθηγητές, κληρικούς, πολιτικούς, προπονητές, σκηνοθέτες και πάσης φύσεως «δασκάλους» και ποδηγέτες. Όλοι μιλούν για ηθικές αξίες, για ιδανικά, για αγάπη προς όλους, συγχωρετικότητα, ανεκτικότητα, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη και εν γένει χρηστή συμπεριφορά. Όμως ποιός είναι ο βίος και πολιτεία όλων εκείνων που διδάσκουν και συμβουλεύουν; Συμφωνούν τα λόγια τους με την βιωτή τους; Πολύ σπάνια.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για απάνθρωπη συμπεριφορά, βία, σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση νέων και ιδίως κοριτσιών, που ήρθαν τελευταία στη δημοσιότητα με δράστες ανθρώπους υπεράνω πάσης υποψίας, οι οποίοι μάλιστα μιλούσαν σε τηλεοπτικές και έντυπες συνεντεύξεις για ήθος, πνευματικές αξίες και αρετές, αποτελούν προφανώς την κορυφή του παγόβουνου για όσα έκτροπα συμβαίνουν σε όλους τους χώρους του κοινωνικού μας βίου.

Πως να πιάσουν τόπο οι συμβουλές διεφθαρμένων ανθρώπων που καλύπτονται πίσω από την λεοντή της εξουσίας, της δημόσιας προβολής και της ψευτοθρησκευτικής θωράκισης; Οι νέοι μας σήμερα έχουν ανεπτυγμένο το αισθητήριο της διερεύνησης του γνήσιου από το νόθο και επίπλαστο της συμπεριφοράς κάθε συμβουλάτορα και νιώθουν αηδία και αποτροπιασμό όταν αντιληφθούν την χαώδη διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων κάθε είδους δασκάλου και καθοδηγητού. Ατυχώς όμως κάποιες φορές υποκύπτουν ακούσια στη ζωώδη συμπεριφορά κάποιων «εγκληματιών με λευκό περιλαίμιο», κατά τον Εγκληματολόγο Γαρδίκα, από μεγάλη ανάγκη για επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση. Όμως το τραύμα μέσα του παραμένει εσαεί.

Σήμερα επιπλέουν οι φελλοί και τα είδωλα. Όλοι μας και ιδίως οι νέοι έχουμε ανάγκη από γνήσια πρότυπα αρετής και ανθρωπιάς. Τα οποία ανέκαθεν σπανίζουν. Οπότε δεν μένει στην απόγνωσή μας να αναφωνήσουμε με τον Προφητάνακτα Δαυίδ :«Σώσον με Κύριε, ότι εκλέλοιπεν όσιος, ότι ολιγώθησαν αι αλήθειαι από των υιών των ανθρώπων»[Ψαλ.ΙΑ,1] [Σώσε με Κύριε διότι δεν υπάρχει πλέον στη γη ενάρετος άνθρωπος και έχουν λιγοστέψει οι αλήθειες από τους ανθρώπους.