Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Στο αρχείο εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών

Με γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη (ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει τον νόμο δεν νομοθετεί, οι πολιτικοί φτιάχνουν τους νόμους...) μπαίνουν στο αρχείο αποφάσεις για απέλαση εγκληματιών αλλοδαπών.

Έτσι βάση του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν άλλαξε η ΝΔ, οι εγκληματίες αλλοδαποί δεν θα απελαύνονται, ενώ όσοι αλλοδαποί που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα εγκληματίσουν στο μέλλον, θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να απελαθούν!

Στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές, δεν υπάρχει δικαιολογία για το τι θα ψηφίσουμε, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν ήξερε, δεν γνώριζε...

Τι αναφέρει περιεκτικά η γνωμοδότηση: «Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση, παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη». Αναφέρει η γνωμοδότηση μετά από ερώτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Αλλοδαπών) σχετικά με το τι γίνεται με τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την απέλαση αλλοδαπών μετά την εφαρμογή του άρθρου 74 του νέου Ποινικού Κώδικα που δεν επιτρέπει τις απελάσεις.

Επίσης: Σύμφωνα με την γνωμοδότηση ο νέος Ποινικός Κώδικας με το άρθρο 2 καθιερώνει την αρχή της αναδρομικότητας του επιεικέστερου ποινικού νόμου, ο οποίος ίσχυσε από την τέλεση της πράξης έως το χρόνο της αμετάκλητης εκδίκασης της υπόθεσης και προσθέτει ότι «επιεικέστερος νόμος είναι εκείνος που περιέχει ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις», δηλαδή «εφαρμόζεται η επιεικέστερη διάταξη, ακόμη και μεταξύ περισσοτέρων του ενός νόμου».


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου εδώ: https://eisap.gr