Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ Τ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ: Περί ευθυνών ο λόγος…

Από την αρχή της πανδημίας το Κόμμα μας πήρε ξεκάθαρη θέση ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και ως προς τις ευθύνες για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με όλο το αναγκάιο υγειονομικό προσωπικό και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας και να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού σε χώρους δουλειάς, ΜΜΜ, κλπ.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε στην ίδια ρότα ακολουθώντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της δημόσιας υγείας. Ακόμα και αυτήν την κρίσιμη στιγμή αγκυλωμένοι στις πολιτικές τους ιδεοληψίες προτίμησαν να ταΐσουνε τον ιδιωτικό τομέα υγείας και τα ΜΜΕ αντί να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας.

Με αφορμή την πανδημία φάνηκε η γύμνια των συστημάτων υγείας σε όλο το λεγόμενο δυτικό κόσμο . Η κυβέρνηση που έκανε λόγο για ήρωες με γαλαζοπράσινες στολές, δε φτάνει που άφησε τους υγειονομικούς άοπλους στη μάχη με τον αόρατο εχθρό, επιπλέον δίχως ντροπή τους στοχοποίησε και τους έδωσε βορά στο στόμα του κοινωνικού αυτοματισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι και τα φαινόμενα που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα στο νομό μας. Περί ευθυνών για την κατάσταση και για τους θανάτους στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Δε συμφωνούμε και δεν επικροτούμε να γίνεται στοχοποίηση εργαζομένων από τη στιγμή που όλοι εργαζόμενοι στο ΓΝΚ δουλεύουν και δίνουν τεράστια μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για τις οποίες είναι οι τελευταίοι που έχουν την ευθύνη.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας χρειάζεται να αναλογιστούν ποιους εξυπηρετούσε η τακτική του “μη μιλάτε τώρα, θα λογαριαστούμε μετά”, που προσπαθούσε να αποσιωπήσει όσους είχαν το θάρρος να φωνάξουν και να διεκδικήσουν. Ας μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να είναι αναλώσιμα εργαλεία των πολιτικών που εξυπηρετούν τον κατακερματισμό της δημόσιας υγείας.

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να αφήσουν κατά μέρος τις συντεχνιακές λογικές και να ενώσουν τη φωνή και τη δύναμή τους διεκδικώντας τα αυτονόητα στην υγεία και σε όλους τους τομείς της ζωής τους (παιδεία, πολιτισμό, εργασία, κλπ).

Ο ιός δεν είναι ούτε αόρατος, ούτε ανίκητος. Είναι ο καπιταλισμός.

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ Τ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ