Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Κατερίνης στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/4/21 στην πλατεία Ελευθερίας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΕΛΜΕ – Ο ΣΕΠΕ – Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-04-2021, ΣΤΙΣ 12:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ & ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Α&Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ







ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από 5 μήνες με τα σχολεία ουσιαστικά κλειστά, η κυβέρνηση ανοίγει τα λύκεια, εξακολουθώντας να φορτώνει το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας στην «ατομική ευθύνη» των γονιών, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα αιτήματα σύσσωμης της σχολικής κοινότητας για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας, μείωση αριθμού μαθητών στα σχολικά λεωφορεία, κ.α.

Την ίδια στιγμή, αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει επιφέρει η «τηλεκπαίδευση», είτε αυτά αφορούν αδυναμία παρακολούθησης λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε αφορούν τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία των παιδιών μας ο πολύμηνος εγκλεισμός. Με το νέο μέτρο των self-test οι γονείς καλούμαστε, αφού προμηθευτούμε τα τεστ, αφού τα κάνουμε επιτυχώς στα παιδιά μας, αφού υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση πως είναι αρνητικά, αφού υποβάλουμε τα στοιχεία σε μια πλατφόρμα, αφού εκτυπώσουμε την βεβαίωση, να στείλουμε τα παιδιά μας σε τάξεις των 25+ μαθητών, χωρίς επαρκή αερισμό πολλές φορές, χωρίς επαρκές προσωπικό καθαριότητας, χωρίς δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Για πολλοστή φορά, βλέπουμε την Κυβέρνηση να μην έχει καμία διάθεση να αναλάβει τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, όπως σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά εδώ και μήνες, αλλά να ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία μεταφέροντας το βάρος στην “ατομική ευθύνη” των γονιών. Δηλαδή, μετά από την μετατροπή μας σε βοηθούς εκπαιδευτικού μέσω της τηλεκπαίδευσης, τώρα καλούμαστε να γίνουμε και υγειονομικό προσωπικό για τα παιδιά μας, προκειμένου να μην προσληφθεί αντίστοιχο προσωπικό που θα διενεργεί τα τεστ με ασφάλεια και υπευθυνότητα!

Ως Ένωση Γονέων, καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας. Να ακούσει τις προτάσεις μας, να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό διενέργειας μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να συνδεθεί το σχολείο με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να προσληφθούν σχολίατροι και σχολικοί νοσηλευτές. Κανένας μαθητής εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στα self-test.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, τα σχολεία της γειτονιάς, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

Καλούμε, τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, να δυναμώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς, τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που αποτελούν το κύτταρο των Οργανώσεων Γονέων έχουν ως κύριο μέλημά τους την διεκδίκηση των όρων που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, τη βελτίωση των όρων φοίτησης και διαβίωσης των παιδιών σε διδακτήρια σύγχρονα, με όλη τη σύγχρονη υποδομή σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Επιδίωξη μας είναι να αποτελέσουμε το θεματοφύλακα της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου σχολικού περιβάλλοντος με γνώμονα τις σημερινές σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων που συμμετέχουν με λόγο και ψήφο στη διαμόρφωση των Εσωτερικών Κανονισμών, να προτάσσουν τον ρόλο τους ως θεματοφύλακας της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης και να προασπίζουν τις αποφάσεις των οργανώσεων γονέων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενισχυτική διδασκαλία όσων παιδιών έχουν μείνει πίσω στα μαθήματα, η κυβέρνηση επιμένει στην Τράπεζα Θεμάτων, προωθώντας την ανισοτιμία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων της Κατερίνης να κινητοποιηθούν διεκδικώντας όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας:

Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη! Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα ΟΛΩΝ των σχολείων, με την παράλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών για την ύλη που δεν μπορεί να καλυφθεί με την τηλεκπαίδευση. Να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με ανάλογη μείωση της ύλης, να μην γίνουν προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ώστε να μη προωθηθεί η ανισοτιμία, βαθμολογώντας ουσιαστικά το πορτοφόλι του γονέα και να αξιοποιηθεί ο χρόνος για κάλυψη των μορφωτικών κενών που έχουν διαμορφωθεί.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων
  • Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα. Αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία
  • Χορήγηση των απαραίτητων και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους μαθητές αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων
  • Παροχή τεχνολογικών μέσων ( τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) και γρήγορο ίντερνετ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, για ενίσχυση και βελτίωση της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης (ωσότου ανοίξουν τα σχολεία)
  • Μη καταγραφή απουσιών στους μαθητές, οι οποίοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης, λόγω έλλειψης απαραίτητου εξοπλισμού καθώς και λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στα self-test.
  • Παράταση της επίδοσης της βαθμολογίας, καθώς με την τηλεαξιολόγηση αυτό που αξιολογείται, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, είναι το πορτοφόλι του κηδεμόνα και η ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει κάθε μαθητής παρά οι επιδόσεις του
  • Αναπροσαρμογή της εξεταστέας ύλης, όσο το δυνατό πιο κοντά σε αυτήν που θα διδαχθεί δια ζώσης, καθώς πολλοί μαθητές ακόμη και σήμερα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση, ενώ προβλήματα σύνδεσης στο Webex εξακολουθούν να υφίστανται.
  • Σε ένα πλαίσιο αναγκαίου εξορθολογισμού των δαπανών να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς και αξιοποίησης των πιστώσεων των Δήμων, για όσο χρονικό διάστημα παρέμεναν τα σχολεία κλειστά, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα σχολεία
  • Εργασιακές διευκολύνσεις όλων των γονέων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με παιδιά που είτε λόγω ασθένειας, είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα δεν μπορούν να παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα.

το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων