Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. 6η Απριλίου-Σήμερα και δύο χρόνια πριν

Γράφει ο Περικλής Χατζηγιάννης


Η έκτη Απριλίου καθιερώθηκε από το έτος 2013, ως η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη...

μετά από σχετικό ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέγει με αφορμή την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν την έκτη Απριλίου 1896 με βάσει το νέο ημερολόγιο.

Αποσκοπεί στο να εξάρει τη σημασία του υγιούς αθλητισμού καθώς επίσης και στη συμβολή των αγωνισμάτων στην επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο, αλλά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων.

Η ΘΥΜΗΣΗ

Δύο χρόνια πριν, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ο Δήμος Κατερίνης και αντίστοιχος Οργανισμός Αθλητισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, πραγματοποίησε μια σεμνή τελετή στην οποία τιμήθηκαν οι Πιεριείς ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, παράγοντες με προσφορά, διεθνείς διαιτητές και δημοσιογράφοι. Ασφαλώς μια πρωτοβουλία η οποία φαντάζομαι θα είχε συνέχεια αν δεν προέκυπτε η γνωστή πανδημία.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης. Ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης τίμησε τον πρώην βουλευτή και ολυμπιονίκη Κώστα Κουκοδήμο. Σήμερα βέβαια οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Απονομή με φιλοφρονήσεις, οι οποίες δεν άντεξαν στο χρόνο.

Ο πρώην πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θεόδωρος Παυλίδης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής, με θέμα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης με τους καλλιτέχνες Φανή Παπαντωνίου (πιάνο) και Αθανάσιο Μπατάλα (ερμηνεία και κιθάρα), διάνθισε μουσικά τη βραδιά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, συνεχάρη την όλη τελετή και δήλωσε την πλήρη υποστήριξή της.

Την εκδήλωση είχα τη χαρά και την τιμή να την παρουσιάσω.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης