Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τη θερινή περίοδο 2021

Η Ελληνική Αστυνομία κατά τη θερινή περίοδο 2021, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας...

με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης εντολής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης περιλαμβάνει:
Αύξηση εμφανούς τροχονομικής αστυνόμευσης , με την παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το οδικό δίκτυο και ειδικότερα σε χώρους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (αρχαιολογικοί χώροι), καθώς και σε χώρους που παρατηρείται μαζική μετακίνηση πολιτών (λιμάνια, αεροδρόμια, υπεραστικοί και σιδηροδρομικοί σταθμοί).

Εντατικοποίηση ελέγχων σε τουριστικά λεωφορεία, τετράκυκλες μοτοσυκλέτες (γουρούνες), Δ.Χ.Ε. ταξί, καταστήματα ενοικιάσεως δικύκλων, ανασφάλιστα οχήματα καθώς και σε δίκυκλα, που οδηγούνται από ανήλικους, χωρίς άδεια οδήγησης.

Συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων , εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων:

  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
  • υπερβολική ταχύτητα
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.
  • αντικανονική κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λ.π., όταν μεταφέρονται παιδιά με αυτοκίνητο.

Εκδήλωση εντατικών μέτρων τροχαίας αστυνόμευσης, στις εισόδους – εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης εκδρομέων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων , καθ' όλη την εορταστική περίοδο, με σκοπό την επικράτηση ασφαλούς κυκλοφοριακής τάξης και ευρυθμίας γενικότερα.

Έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Επιπρόσθετα, μέχρι την 5-7-2021, θα ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 39842 από 25-6-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 2744/τ. Β΄/16-6-2021)«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας», με την επιφύλαξη μεταγενέστερων Αποφάσεων, που τυχόν εκδοθούν για το ίδιο θέμα.

Παράλληλα, κατά τη χρονική περίοδο από 18 Ιουνίου 2021 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021, ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, όπως αναφέρονται στην υπ’ αριθ. Δ30/Δ5α/18495 από 22-1-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 253/τ.Β΄/27-1-2021), που αφορά «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών κατά τη διάρκεια του έτους 2021», με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων κατά τις ημέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, ως ακολούθως:
Κάθε Παρασκευή : 16:00 - 21:00 για το ρεύμα εξόδου.
Κάθε Κυριακή : 15:00 - 22:00 για το ρεύμα εισόδου.

Επιπλέον, από 1 Ιουλίου 2021 έως 31 Αυγούστου 2021 και με την επιφύλαξη των απαγορεύσεων κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, κάθε Παρασκευή από ώρα 15:00 έως 22:00, και κάθε Σάββατο και Κυριακή από ώρα 08:00 έως 22:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και συγκεκριμένα από το 14ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας - Αντιρρίου (ύψος κόμβου Ιονίας Οδού – Αυγό Ιωαννίνων) έως και το 39,4 χιλιόμετρο (Κουκλέσι - Ιωαννίνων).