Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Τον Οκτώβριο φέτος η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών. Θα γίνει ηλεκτρονικά

Πέρασαν 10 χρόνια (2011) από την τελευταία απογραφή, όταν χτυπούσαν την πόρτα μας νεαρά παιδιά με ερωτηματολόγια στα χέρια τους.

Μάλλον δύσκολα θα ξαναδούμε αυτές τις εικόνες. Είτε λόγω κορονωιού, είτε λόγω της ψηφιακής «επανάστασης», η επόμενη απογραφή (Οκτώβριος 2021) θα γίνει μέσω του υπολογιστή μας.

Ήταν όμως μια ευχάριστη εμπειρία για όλους. Και τα νέα παιδιά είχαν την δυνατότητα να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι, και μπορούσαμε να πούμε και μία κουβέντα σ' έναν άνθρωπο! Ιδιαίτερα για μοναχικούς ανθρώπους και ηλικιωμένους, ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την μονοτονία τους. Όπως και για μανάδες με ανύπαντρα παιδιά... Κατά την διάρκεια των ερωτήσεων, πετούσε η "ανήσυχη" Ελληνίδα μάνα και την ερώτηση: «Είσαι παντρεμένη-νος;», «Τι είπαμε έχεις σπουδάσει;», «Εσύ πόσα χρήματα βγάζεις;», «Τι δουλειά κάνουν οι δικοί σου;», «Γνωστή μου φαίνεσαι, ποιανού είσαι εσύ;» και άλλα τέτοια χαριτωμένα ακούγονταν στις επισκέψεις των συνεργείων απογραφής στα σπίτια μας. Κερνούσαμε και ένα καφέ, ένα νεράκι τους ανθρώπους, κυρίως όμως μιλούσαμε, κοινωνικοποιούμασταν! Τώρα απλά θα υπάρχει ένας υπολογιστής...

-----------------------

➤ Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κατά το χρονικό διάστημα από 23 Οκτωβρίου 2021 έως 23 Νοεμβρίου 2021.

Θα καταγραφούν:
  • Ο πληθυσμός
  • Οι κατοικίες
  • Η μετανάστευση
  • Διάφορα στατιστικά στοιχεία (σύνθεση νοικοκυριών, οικογενειών, κ.α.)
Όλα αυτά θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια θα «μοιράσουμε» στο διαδίκτυο τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα μας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, φυσικά να μας διαβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία μας θα είναι ασφαλή! Πάντως όπου δεν είναι δυνατόν να γίνει η απογραφή ηλεκτρονικά θα προβλέπεται και η διά ζώσης συνέντευξη.


* Ενδιαφέρον θα έχει λοιπόν να δούμε πόσοι είμαστε, αλλά και πόσοι είναι (επίσημα...) οι μετανάστες στην πατρίδα μας. Τα στοιχεία που θα προκύψουν από την απογραφή θα χρησιμοποιηθούν ως «εργαλεία» για κοινωνικές-οικονομικές πολιτικές από τις κυβερνήσεις μας. Βέβαια το αδιαμφισβήτητο στοιχείο της υπογεννητικότητας και του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια και που σίγουρα θα επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα της απογραφής, δεν πρόκειται να αναγκάσει τους κυβερνώντες να αλλάξουν πολιτικές, το πολύ κάποια δήλωση ότι νοιάζονται και ανησυχούν, ίσως κάποιο συνέδριο-τηλεδιάσκεψη, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε μέτρα θα παρθούν, ούτε κάτι το ουσιαστικό πρόκειται να γίνει.

Καλή μας απογραφή!

* Πληροφορίες από: ΕΛΣΤΑΤ