Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

«Διακοπές» άνευ αποδοχών για τους σχολικούς τροχονόμους…

Δεν θα χρειάζεται το καλοκαίρι να ελέγχουν το βιβλιάριο τους αν μπήκε το επίδομα τους ή όχι…

Λίγο από Ιούνιο, όλο τον Ιούλη και τον Αύγουστο, λίγο από Σεπτέμβρη, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, στις αργίες και τις γιορτές, λοιπόν σε όλους αυτούς τους μήνες που αναφέραμε, δεν μπαίνει δραχμή στους λογαριασμούς τους!

Δηλαδή για να γίνει κατανοητό, όταν τα σχολεία είναι κλειστά δεν πληρώνονται. Και δεν ασφαλίζονται καθόλου, δεν ασφαλίζονται για καμία από τις 365 ημέρες του χρόνου. Και δεν δικαιούνται ούτε ένα ένσημο.

Το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν και κυρίως την κυβέρνηση. Τώρα με 122 ευρώ περίπου τον μήνα μέσο όρο επιδόματος (1450 ευρώ τον χρόνο περίπου), χωρίς ένσημα, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, δεν το λες και ζωή…

Είναι «εθελοντές», λέει η κυβέρνηση. Και τους δίνει ένα ξεροκόμματο που το βάπτισε επίδομα.

Αν όμως γίνει κάποιο ατύχημα - Θεός φυλάξοι να μην γίνει ποτέ - σε παιδί που πάει στο σχολείο, όλοι με μία φωνή θα ρωτήσουν: «που ήταν ο σχολικός τροχονόμος» ή «τι έκανε ο σχολικός τροχονόμος». Τότε δεν θα θεωρούνται… «εθελοντές», αλλά «υπεύθυνοι»!

Φυσικά αν αυτοκίνητο χτυπήσει κάποιον σχολικό τροχονόμο, ούτε λόγος για νοσοκομειακή περίθαλψη, κλινικές, αποκατάσταση, φάρμακα, αποζημίωση κ.α.

Έτσι οι σχολικοί τροχονόμοι είναι «χρήσιμοι» σε όλους! Στην κυβέρνηση που κάνει την δουλειά της χωρίς να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη της και στους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν με ασφάλεια στα σχολεία.

Δυστυχώς όμως αυτή η… «χρησιμότητα» δεν πληρώνει ούτε το σούπερ μάρκετ, ούτε τους λογαριασμούς. Αλλά αυτά είναι μικρά γράμματα για την κυβέρνηση…

Εδώ και ένα χρόνο περίπου η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς την κυβέρνηση για τους σχολικούς τροχονόμους «είπε» κάποια πράγματα που στις σύγχρονες πολιτισμένες χώρες είναι αυτονόητα: Να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως. Και να διασφαλιστεί η κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Απόλυτη ησυχία. 2000 σχολικοί τροχονόμοι σε όλη την Ελλάδα, «ζουν» με περίπου 122 ευρώ τον μήνα, χωρίς ένσημα, χωρίς ασφάλεια…


* Στην Κατερίνη εδώ και ένα χρόνο, οι σχολικοί τροχονόμοι ζήτησαν να παίρνουν ένα λίτρο γάλα την ημέρα σαν ενίσχυση, μιας που είναι μέσα στους δρόμους και στα καυσαέρια όπως παίρνουν άλλοι εργαζόμενοι. Ζήτησαν και ένα μπουφάν για τον χειμώνα, όταν βρέχει και κάνει κρύο. Τους τα υποσχέθηκαν, δεν τα πήραν όμως μέχρι σήμερα…