Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ενώ η λεηλασία συνεχίζεται μεθοδικά, έχουμε και τον... κακό μας τον καιρό


Ανακοίνωση της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ


Και ξαφνικά ήρθε ο καύσωνας. Και ω του θαύματος, τα νοικοκυριά άνοιξαν τα κλιματιστικά! Το υπουργείο θορυβήθηκε και “ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως το πρωί της Κυριακής σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα” μας ενημερώνει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Μαζέψανε όλους τους αρμόδιους: από ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ιδιώτες παραγωγούς να μας πουν ότι όλα βαίνουν καλώς: Οι μονάδες αερίου έχουν επάρκεια στο (πανάκριβο) “καθαρό” καύσιμο, οι εισαγωγές από τα λιγνιτικά της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων πάνε μια χαρά (δεν πέφτουμε αυτές τις τρεις μέρες κάτω από το 1,5 GW εισαγωγών), οι εγχώριες λιγνιτικές μονάδες (εκτός από τρεις) δουλεύουν, αφού όταν έχει καύσωνα (ή παγωνιά) ο λιγνίτης δεν είναι κακός (τουλάχιστον μέχρι το 2028 που θα βάλουν οριστικά λουκέτο στις εγχώριες λιγνιτικές μονάδες!).

Για τις ΑΠΕ όμως, που επιδοτούνται χοντρά, για τις καθαρές και φθηνές(;!) ΑΠΕ δεν ακούσαμε κουβέντα! Ή μάλλον ειπώθηκαν κάτι φληναφήματα του τύπου: “Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες”, τα ανάλογα με αυτά που λέγανε και επί Μήδειας τον χειμώνα!

Και φυσικά ένας υπουργός της πιο “υπεύθυνης” κυβέρνησης που είχε ποτέ αυτός ο τόπος δεν θα παρέλειπε να αναφερθεί στην γνωστή “καραμέλα” της ατομικής ευθύνης: “απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες”. Άλλωστε ποιος χρειάζεται τα κλιματιστικά μέσα στον καύσωνα, μόλις με το καλό φυσήξουν τα μελτέμια θα μπορούμε να τα απολαύσουμε όσο θέλουμε!

Τελειώνουν λοιπόν τα μισόλογα κι αρχίζει η πραγματικότητα...

Για ακόμα μια φορά οι “καθαρές” ΑΠΕ είναι απούσες. Κοντά στα 7 GW διασυνδεμένης ονομαστικής ισχύος, δεν αποδίδουν ούτε το 12%! Όποιος ρίξει μια ματιά στον χάρτη του ΑΔΜΗΕ θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Έπρεπε, όπως τον χειμώνα με την “Μήδεια”, να έρθει τώρα καύσωνας για να αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά περίτρανα, ότι το στρεβλό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής που η ΕΕ επιβάλει χάριν της κερδοφορίας της Γερμανικής βιομηχανίας και του διαπλεκόμενου με αυτήν λόμπι των ΑΠΕ (βλέπε ΕΛΕΤΑΕΝ και τους λακέδες τους στον τύπο και στις κυβερνήσεις) δεν αποδίδει στην κοινωνία, αλλά αφαιρεί από αυτήν! Αφαιρεί ενεργειακή επάρκεια, εθνική ανεξαρτησία, εισόδημα και εν τέλει ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια… Χώρια που μας καθιστά ενεργειακά εξαρτημένους από τον Ερντογάν! Δεν είναι δε απίθανο να βρεθούμε μπροστά σε ένα ολικό blackout…

Κι ενώ δεκάδες τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, από το Βέρμιο μέχρι την Κρήτη, από την λεηλατημένη Νότια Εύβοια ως την Τήνο και την Άνδρο παλεύουν για να μην εγκατασταθούν ακόμα περισσότερα άχρηστα αιολικά, ενώ στην ήδη οικονομικά κατεστραμμένη Δυτική Μακεδονία “φυτρώνουν” μέσα σε βοσκότοπους φωτοβολταϊκά που δεν δουλεύουν ούτως ή άλλως τις ώρες αιχμής της ζήτησης γιατί έχει πέσει νύχτα, η φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί διευκολύνοντας την ΡΑΕ να μοιράζει άδειες παραγωγού. Δεν δίνουν καμία σημασία στο ότι λεηλατούν την ηλεκτροπαραγωγή και καταστρέφουν βουνά, φυσικό περιβάλλον και πρωτογενή παραγωγή, γνωρίζοντας ότι διαπράττουν αυτό το μεγαλύτερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο των τελευταίων 100 ετών (αν αφήσουμε εκτός συναγωνισμού τα 11 χρόνια μνημονίων των οποίων απότοκο είναι αυτή η κατάσταση).

Κι έχει και συνέχεια...

Στους λογαριασμούς ρεύματος, της ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων, από τον Αύγουστο θα υπάρχει αύξηση από 3,5 έως 16%! Το ρεύμα έγινε χρηματιστηριακό προϊόν και την τιμή της χονδρεμπορικής την καθορίζουν πια οι «αγορές», οι «παίκτες/επενδυτές»! Θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω αλλά θα έχουμε την γκλαμουριά του χρηματιστήριου ηλεκτρικής ενέργειας! Άλλωστε το εθνικό μας καύσιμο, ο λιγνίτης, κατέστη πανάκριβος στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των «πράσινων φόρων» της ΕΕ και της μειοδοτικής πολιτικής όλων των ως τα τώρα ελληνικών κυβερνήσεων. Αν δεν υπήρχε αυτός ο φόρος, ή αν -στο ζήτημα των στερεών καυσίμων- είχαμε ακολουθήσει μια πολιτική ανάλογη της Πολωνικής ή και της Γερμανικής, τότε αλλιώς θα ήταν τα πράγματα!

Δεν ρίχνει η ελεύθερη αγορά τις τιμές; Πως, βεβαίως, αφού όμως πρώτα απορυθμίσει, ανορθολογικοποιήσει και στρεβλώσει τα εθνικά μοντέλα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρισμού… αφού τα καταστήσει «θελκτικά» και κερδοφόρα για τους «παίκτες/επενδυτές» και στείλει το λογαριασμό στους ταλαίπωρους… τότε αρχίζει ο «ανταγωνισμός» των εκπτώσεων…

“Μα δεν μας έλεγαν ότι ο αέρας και ο ήλιος δίνει δωρεάν ρεύμα;” θα έλεγε κάποιος που άκουσε και πίστεψε τα παραμύθια που διάδιδε η ΕΛΕΤΑΕΝ στα “ενημερωτικά” της φυλλάδια!

Μάλλον μας έλεγαν ψέματα…

Όλο αυτό το καλά οργανωμένο σκηνικό, θα ορίζεται από δύο κατηγορίες πολιτών τους: “στρατηγικούς” κακοπληρωτές, που δεν θα έχουν ρεύμα, και συνθέτουν το καινοφανές πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ένδειας και της καινούργιας κοινωνικής εξαθλίωσης από τη μία, και τους στρατηγικά καλοπληρωμένους επιχειρηματίες και πολιτικούς των ελεύθερα επιδοτούμενων αγορών από την άλλη!

Μήπως ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτούς, γιατί αλλιώς θα μας εξαφανίσουν;

Τέλος, πρέπει να κατανοήσουμε πως στο νεοφεουδαρχικό σύστημα των «ελεύθερων αγορών», τα πάλαι ποτέ δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι τώρα χρηματιστηριακά εμπορεύματα. Τα χρηματιστηριακά αυτά εμπορεύματα διατίθενται όχι πλέον από τις πάλαι ποτέ ΔΗΜΟΣΙΕΣ Επιχειρήσεις και Οργανισμούς σε «δικαιούχους» έναντι της «εφθηνοτέρας δυνατής τιμής», με την ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά, ως εμπορεύματα πλέον, διατίθενται από Ανώνυμες Εταιρείες που ελέγχονται από «Ανεξάρτητες Αρχές» όπως η ΡΑΕ! Αρχές που συντονίζονται από την ΕΕ, που λογοδοτούν οπουδήποτε αλλού εκτός από τις εκλεγμένες Εθνικές Κυβερνήσεις και τα Εθνικά Κοινοβούλια! Απέναντι σε αυτές τις αυτοκρατορικού τύπου δομές, οι πολίτες/υπήκοοι εξαναγκάζονται να πειθαρχούν αδιαμαρτύρητα στο νεοφιλελεύθερο κράτος, την ΕΕ και τους λοιπούς υπερεθνικούς μηχανισμούς που συνθέτουν την παγκοσμιοποίηση των «αγορών», να τους υπηρετούν φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών και μακροημέρευση των αυλικών τους! Πρέπει πλέον να επιδεικνύουν «ατομική ευθύνη», ώστε να μη καταναλώσουν ενέργεια όταν δεν δύνανται να την παράσχουν οι «αγορές» και το κράτος τους, ή να μην αρρωσταίνουν και οδηγούν το σύστημα υγείας στα όλο και περισσότερο συρρικνωμένα όριά του! Φυσικά η υπόθεση της «ατομικής ευθύνης» δεν τελειώνει εδώ. Περιμένουμε νέα επεισόδια λίαν συντόμως.


Αθήνα 3 Αυγούστου 2021
Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ