Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ενημερωτικό υλικό για την οδική ασφάλεια μοίρασαν αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα (13 Σεπτεμβρίου 2021) το πρωί, αστυνομικοί μοίρασαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, φυλλάδια και σελιδοδείκτες με χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας που αφορούν ιδιαίτερα στην καθημερινή μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Το ενημερωτικό υλικό αποτελείται από χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών, ενώ με απλό και άμεσο τρόπο αποτυπώνονται βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η συμβολή στην καλλιέργεια της σωστής οδικής παιδείας των μαθητών θα συνεχιστεί όλη τη σχολική χρονιά με ανάλογες δράσεις, που στοχεύουν στην ενημέρωση και την εμπέδωση των κανόνων της οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα, με προτεραιότητα την οδική ασφάλεια, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές. Οι αυξημένοι τροχονομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν από τους αστυνομικούς όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, υπενθυμίζει στους γονείς ότι εκείνοι είναι που παραδίδουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί τους. Γι’ αυτό τον λόγο:

• Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.

• Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.

• Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

• Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

• Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.

• Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

• Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.

• Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.

• Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη».