Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μηνύματα πολιτικών κ.α. για την 28η Οκτωβρίου (ανανεώνεται)

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ´ αθάνατο κρασί του ´21» ...

“Μεθυσμένοι” οι Έλληνες στρατιώτες ξεχύθηκαν στα χιονισμένα βουνά των συνόρων μας για να αμυνθούν υπέρ βωμών και εστιών.

28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός όχι μόνο για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που η “μικρή” Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Είναι η μέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ, που οι ήρωες αγωνιστές μας μετέτρεψαν στην ουρανομήκη κραυγή “ΑΕΡΑ”, το σύνθημα το οποίο στα βουνά της Βορείου Ηπείρου έγινε ο φόβος και τρόμος των Ιταλών. Των Ιταλών που νόμιζαν ότι θα καταλάβουν την Ελλάδα κάνοντας περίπατο.

Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. Αναμφίβολα η Ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Βοήθησε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που έως τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη.

28η Οκτωβρίου 2021. Στην 81η επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στον εξ ανατολών γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίδει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο ΟΧΙ.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940
Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας.

Αναστάσιος Δ. Μανώλας
Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

---------------------------------

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Ημέρα μνήμης η 28η Οκτωβρίου για όλους τους Έλληνες. Ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας για το έπος του ’40. Γιορτάζουμε, θυμόμαστε και τιμούμε το σθένος, τη γενναιότητα, την αρετή και την εθνική ομοψυχία που υπέδειξαν οι πρόγονοί μας. Την αγωνιστικότητα και τον ηρωισμό με τον οποίο πάλεψαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της εθνικής μας ενότητας, λέγοντας ένα ηχηρό “ΌΧΙ” στην υποδούλωση, τη βία, το ναζισμό και το φασισμό. 
Πρόκειται για μια επέτειο- σταθμό στην ελληνική ιστορία, που μας υπενθυμίζει, ότι καμία σπουδαία νίκη δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο, καμία μάχη δεν κερδίζεται χωρίς θέληση, αποφασιστικότητα και χωρίς πάλη οποιασδήποτε μορφής. Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε την υπέρμετρη αγάπη και αυτοθυσία που υπέδειξαν για την πατρίδα οι πρόγονοί μας το ΄40. Είναι ηθική μας υποχρέωση να παραδειγματιστούμε και να διδαχθούμε ακεραιότητα, πίστη και αφοσίωση σε υψηλά ιδανικά της πατρίδας και αποφασιστικότητα για την επίτευξη των δικών μας στόχων.
Ας αξιοποιήσουμε τις εθνικές μνήμες για να αγωνιζόμαστε με τον ίδιο ηρωισμό και την ίδια επιμονή ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ας τις έχουμε ως οδηγό για να γράψουμε αντίστοιχες ένδοξες σελίδες στην ιστορία μας στο μέλλον, διασφαλίζοντας την ταυτότητα του έθνους μας.
Υψώνουμε με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία και αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του έπους του ’40, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

-------------------------

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την Επέτειο του ΟΧΙ


Το «ΟΧΙ» του Έπους του 1940 αποτελεί κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας. 81 χρόνια μετά, οφείλουμε κάθε τιμή στους Έλληνες ήρωες που αψήφησαν τη λογική των αριθμών και των υπερ-δυνάμεων της εποχής, προτάσσοντας την προάσπιση της Ελευθερίας.
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, εκπέμπει ηχηρό μήνυμα ενότητας. Μας δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη των στόχων μας.
Με σεβασμό στα μεγάλα ιδανικά της πατρίδας μας και με παράδειγμα τους ήρωές της, είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση

Χρόνια Πολλά!

Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης

---------------------------

Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο ναζισμό, λέγοντας το ηρωικό «ΟΧΙ».
Την δύναμη και την γενναιότητά τους τιμούμε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου του Έπους του 1940.
Πορευόμαστε με ενότητα και ομοψυχία στο μέλλον, παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά του Έθνους μας.
Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου