Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Να περάσει η ταυτότητα μας πλήρως στα κινητά μας τηλέφωνα...

Θα περιλαμβάνει, τον φάκελο υγείας μας, το δίπλωμα οδήγησης, μεταφορά χρημάτων, κ.α.

Τα παραπάνω μας έκανε γνωστά ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Δηλαδή το κινητό μας τηλέφωνο θα αποδεικνύει την ύπαρξη μας. Αν δεν έχεις κινητό τελευταίας τεχνολογίας, αν δεν έχεις χρήματα για να αγοράσεις κινητό ή ακόμα αν το χάσεις δεν θα μπορείς να αποδείξεις ότι είσαι αυτός που λες, ούτε και να κάνεις τα βασικά πράγματα για να μπορέσεις να ζήσεις. Και φυσικά ο όρος "προσωπικά δεδομένα" δεν θα έχει καμία σημασία.

Στην κυβέρνηση θεωρούν μάλλον ως πρόοδο, το να μην ξεκολλάμε την μούρη μας από τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές. Το να χτίσουν νέα νοσοκομεία και σχολεία, το να δίνονται αξιοπρεπείς συντάξεις στους ηλικιωμένους, το να υπάρχει δωρεάν παιδεία στους φοιτητές μας, φθηνή ενέργεια και χαμηλές τιμές σε τρόφιμα και φάρμακα, δεν αποτελεί πρόοδο... Το ότι έχουμε το πιο αργό και πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να τους προβληματίζει.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την χρήση της νέας τεχνολογίας. Η σωστή χρήση της τεχνολογίας εξυπηρετεί τον πολίτη και κάνει πιο εύκολη την ζωή του, φτάνει να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Να έχει πρώτα ο πολίτης τα βασικά για να ζει αξιοπρεπώς. Δεν είναι δυνατόν να μην έχω χρήματα για να πληρώσω το ρεύμα και την ίδια ώρα να αναγκάζομαι να αγοράσω κάθε τόσο κινητό αξίας 100+ ευρώ για να κάνω την "ψηφιακή μου επανάσταση" και να έχω πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για την επιβίωση μου!

Και το πιο σημαντικό το αφήνουμε για το τέλος: Το δικαίωμα της επιλογής ή της εναλλακτικής λύσης. Αν δεν μπορώ ή δεν θέλω για οποιοδήποτε λόγο να χρησιμοποιώ τις υπηρεσίες που μου «προσφέρονται», να έχω το δικαίωμα και την ελευθερία να επιλέξω κάποιον άλλο τρόπο. Αν δεν μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, τότε απλά ζούμε σε μία κοινωνία όπου κάποιοι επιβάλλουν και εμείς απλά υπακούμε...

* Φωτογραφία από Buffik από το Pixabay