Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου... Δεν πιστεύουμε να πέσατε από τα σύννεφα;

Οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" δημοσιοποίησαν την ετήσια έκθεση τους για την ελευθερία του τύπου. Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα και 108η στις 180 χώρες παγκοσμίως.

Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μπουρούντι, Γκαμπόν, Τσαντ, Αγκόλα, Μποτσουάνα, Αλβανία και πολλές άλλες ακόμα, ενώ κατατάσσεται στις "προβληματικές" χώρες!

Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα μέσα ενημέρωσης είναι από την πιο χαμηλή στην Ευρώπη. 

Γιατί άραγε;

Όταν η ελευθερία του τύπου σε μία χώρα περνάει δύσκολες στιγμές, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η κυβέρνηση της χώρας που δεν λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και μετά φυσικά τα "μεγάλα" μέσα ενημέρωσης είτε εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και διαδίκτυο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η αλήθεια μέσω της ενημέρωσης να φτάνει (αν φτάνει) με αρκετή δυσκολία στους πολίτες και κερδισμένο να είναι τελικά το πολιτικό-επειχηρηματικό κατεστημένο που προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του και την διατήρηση στην εξουσία, θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Την φίμωση των ελεύθερων φωνών, την λογοκρισία, την λασπολογία και κυρίως να θέσει στο περιθώριο τα λεγόμενα μικρά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή την κατάσταση την βιώσαμε στο παρελθόν με τα μνημόνια, τα χρέη των πολιτικών κομμάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία και φυσικά πρόσφατα με την ιστορία του κορονοϊού, όπου οποιαδήποτε διαφορετική άποψη εκτός αυτής της κυβέρνησης και των φίλων-προσκείμενων μέσων ενημέρωσης, αποσιωπήθηκε και λοιδορήθηκε. Δεν ξεχνάμε ότι όποιος είχε άλλη άποψη, για την κυβέρνηση ήταν και είναι... "ψεκασμένος" και συνωμοσιολόγος! 

Αυτή είναι λοιπόν η "ελευθερία" του τύπου στην πατρίδα μας...

* Η έκθεση των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα": https://rsf.org/en/index

* Image by 愚木混株 Cdd20 from Pixabay