Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Το θέμα είναι να μην φτάσουμε στα πρόστιμα, αλλά στην πρόληψη...

Πρόστιμα μοίρασε η πυροσβεστική σε Ευρυτανία, Πιερία και Πέλλα για πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε ξηρά χόρτα εντός οικοπέδων πολιτών.

Κάθε χρόνο βγαίνουν ανακοινώσεις που καλούν τους πολίτες να κουρέψουν τα χόρτα από τα οικόπεδα τους και τέλος πάντων να φροντίσουν ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές που μπορεί να αποδειχτούν ανεξέλεγκτες και καταστροφικές.

Παρόλα αυτά αν κάνετε μια βόλτα μέσα στην πόλη θα δείτε πάρα πολλά οικόπεδα που τα χόρτα όχι απλώς είναι άκοπα, αλλά βγαίνουν και στον δρόμο!

Ο λόγος μπορεί να είναι είτε επειδή ο ιδιοκτήτης-τες είναι ανεύθυνοι και λένε δεν βαριέσαι κάποια άλλη στιγμή θα τα κόψω, είτε ο ιδιοκτήτης έχει αποβιώσει, είτε μένει σε κάποια άλλη πόλη και έχει παρατήσει το οικόπεδο του στο έλεος του.

Από όσο γνωρίζουμε υπάρχει νομοθεσία, με ειδοποιήσεις, πρόστιμα και σε περίπτωση που δεν φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου να καθαρίσουν το οικόπεδο και να στείλουν τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη.

Γίνεται κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν λέμε να επιβληθούν πρόστιμα στους πολίτες, αλλά να ειδοποιηθούν και να ενημερωθούν ή ακόμα με την καταβολή ενός λογικού αντιτίμου να αναλαμβάνει ο Δήμος και να καθαρίζει τα οικόπεδα; Και αν πέσουν σε κανένα "στραβόξυλο", τότε ας τον ταράξουν στα πρόστιμα!

Τι να το κάνω το πρόστιμο όμως μετά και αφού άρπαξε πυρκαγιά, κινητοποιήθηκε προσωπικό και οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, μπήκαν σε αναστάτωση οι γείτονες και να έχουμε δυστυχώς καταστροφές;

Πρόληψη, ενημέρωση, τήρηση του νόμου από όλους ανεξαιρέτως, γιατί χόρτα δεν υπάρχουν μόνο σε οικόπεδα ιδιωτών-πολιτών, και όπως είπαμε στα "στραβόξυλα" ρίξτε το πρόστιμο!

➤ Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στον οικισμό Ιτέα, στην Τοπική Κοινότητα Ραπτοπούλου, του δήμου Αγράφων, επιβλήθηκε σε άνδρα διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Καρπενησίου.

Για πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην πόλη της Κατερίνης

α) σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, επί της οδού Μπελογιάννη,

β) σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, επί της οδού Σ. Παπαδοπούλου,

γ) σε ξηρά χόρτα σε υπαίθριο χώρο επιχείρησης, στο 4ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Παραλίας-Περιστάσεως

δ) σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, επί της οδού Πλάτωνος,

επιβλήθηκαν σε τέσσερις άνδρες διοικητικά πρόστιμα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κατερίνης.

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα και υπολείμματα ξυλείας, σε προαύλιο χώρο επιχείρησης, στην αγροτική περιοχή Παλαιοφύτου του δήμου Πέλλας, επιβλήθηκε σε άνδρα διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Γιαννιτσών.