Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στην Πιερία - Έχασαν ψήφους οι "μεγάλοι"

Σε σχέση πάντα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.









Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο εκλογικών αναμετρήσεων (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου) μας δίνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Όλα τα "μεγάλα" πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου είχαν μείωση στους ψήφους που έλαβαν και οι λόγοι είναι κατά κύριο λόγο το κόμμα των "Σπαρτιατών" και μετά η αύξηση του ποσοστού της αποχής.

Έτσι λοιπόν:

Η ΝΔ είδε τους ψήφους της να μειώνονται από 31.913 σε 27.229, χάνοντας 4.684 ψήφους σε έναν μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 11.904 έπεσε στους 9.567, χάνοντας 2.337 ψήφους.

Το ΠΑΣΟΚ από 9.664 έπεσε στους 9.199, χάνοντας 465 ψήφους.

Η Ελληνική Λύση από 5870 έπεσε στους 4915, χάνοντας 955 ψήφους.

Το ΚΚΕ από 4.035 έπεσε στους 3.604, χάνοντας 431 ψήφους.

Το ΜΕΡΑ 25 από 1.600 έπεσε στους 1.169, χάνοντας 431 ψήφους.

Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από 1.896 έπεσε στους 1847 χάνοντας 49 ψήφους.

Ενισχυμένη η ΝΙΚΗ, αφού από τους 5.796 ψήφους που πήρε τον Μάιο, ανέβηκε στους 6.421 κερδίζοντας 625 ψήφους. Και φυσικά οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που πήραν 3.799 ψήφους. Ελάχιστοι οι ψήφοι που κατέλαβε ο Πατριωτικός Συνασπισμός του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στην Πιερία, αφού τον ψήφισαν μόλις 446 συμπολίτες μας.

Συνολικά από τους 131.987 ψηφοφόρους ψήφισαν οι 70.829 με το ποσοστό αποχής να είναι στο 47%, άκυρα 360 και λευκά ψηφοδέλτια 283.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι η ΝΔ συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Πιερία, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο έργο η κυβέρνηση Μητσοτάκη την τετραετία που μας πέρασε, τόσο σε υποδομές, στην ανυπαρξία μεγάλων έργων, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και με τα διόδια να παραμένουν ως έχουν επιβαρύνοντας οικονομικά κατοίκους και επισκέπτες του νομού μας. Παρόλα αυτά οι συμπολίτες μας για κάποιο λόγο επιβράβευσαν την ΝΔ δίνοντας της την πρωτιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και ξεφτίζει έχοντας καθοδική πορεία αποδεικνύοντας πλέον και στην πράξη ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασε και δεν ακούμπησε, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση στα προβλήματα της περιοχής μας, ενώ όσο και να μην θέλουν να το παραδεχτούν τα στελέχη του, το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια θα τους ακολουθεί για πάντα και φυσικά αρνητικά. Τώρα βέβαια καμία διαφορά δεν μας κάνει η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κακό έγινε και πολύ δύσκολα ανατρέπεται, αφού και η ΝΔ δεν δείχνει καμία διάθεση να επαναφέρει την κατάσταση στην πραγματική και ιστορική της διάσταση. Αλλά μιας και μιλάμε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πρόβλεψη μας είναι ότι κάποια στιγμή θα παλεύει να διατηρήσει ποσοστά 4-5%. Ας πρόσεχε.

Το ΠΑΣΟΚ, περιέργως και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα, χωρίς τίποτα το εξαιρετικό να έχει να παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια στην Βουλή, αφού ακολουθούσε την ΝΔ σε ότι αυτή αποφάσιζε, είναι ενισχυμένο στην Πιερία. Είναι από τα αξιοπερίεργα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Σημαντικά ποσοστά όπως πάντα διατηρούν στην Πιερία τα λεγόμενα "δεξιά" κόμματα (ΝΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ), αγγίζοντας περίπου 15.000 συμπατριώτες μας.

Ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις επιλογές των ψηφοφόρων του νομού μας αλλά και συνολικά στην επικράτεια, οφείλουμε να τις σεβαστούμε και να αποφύγουμε χαρακτηρισμούς όπως «ακροδεξιοί, ψεκασμένοι, αναρχικοί, φασίστες» και όλες αυτές τις ταμπέλες που το σύστημα τοποθετεί στους πολίτες αναλόγως με τα συμφέροντα του.

Όπως οφείλουμε να κατακρίνουμε την προσπάθεια του συστήματος να απαγορέψει την κάθοδο στις εκλογές πολιτικών κομμάτων με τα έωλα επιχειρήματα της προστασίας της Δημοκρατίας και των θεσμών. Οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να κρίνουν αν ένα κόμμα πληρεί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, είναι οι πολίτες. Αν οι πολίτες θέλουν να ψηφίσουν ένα συγκεκριμένο κόμμα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερήσει αυτή την επιλογή. Η Δημοκρατία κινδυνεύει από τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς και όχι από την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας. Αλλιώς δεν έχουμε Δημοκρατία, αλλά ένα καθεστώς που υποδεικνύει στους πολίτες τι να ψηφίσουν και τι όχι.

Φθάνοντας στον επίλογο μιας πρώτης ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα θέλαμε από την κυβέρνηση που σύντομα θα σχηματιστεί, να είναι μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων, που θα σέβεται τις επιλογές όλων μας, εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, αριστερών-δεξιών και οποιαδήποτε άλλης επιλογής και στάσης ζωής έχουμε. Επίσης όποια απόφαση έχει να κάνει με τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να λαμβάνεται με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το ότι πήρε ένα κόμμα 40% στις εκλογές δεν του δίνει νομιμοποίηση να κάνει ότι θέλει. Βέβαια αυτά που σας λέμε είναι απλά ευχολογίες και αποτελούν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας για ένα κράτος όπως το δικό μας. Μόνο σαν αστεία ακούγονται τα παραπάνω...

* Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay