Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Έσπασαν τις κλειδαριές...

Στην Ουκρανία συνεχίζονται οι κατάφωρες παραβιάσεις των καθολικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των οπαδών της Ορθοδοξίας...

οι διώξεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ανομία και η αυθαιρεσία όσον αφορά τους μέλους της ενορίας και τους μοναχούς και η παράνομη διάλυση των κοινοτήτων τους.

Χθες οι αρχές στο Κίεβο, με τη βοήθεια της αστυνομίας, χωρίς καμία νομική βάση, έχοντας σπάσει τις κλειδαριές, κατέβαλαν τα κτίρια της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο έδαφος της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μητροπολίτη κ. Ονουφρίου. Αυτό ανακοίνωσε ο δικηγόρος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νικήτα Τσέπμαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σχεδιάζεται η εξαγωγή χριστιανικών υλικών αξιών από τη Λαύρα, μεταξύ των οποίων είναι και ιερά λείψανα, και η μεταφορά τους σε ευρωπαϊκές χώρες - την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βατικανό.

Ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις της εκκλησίας με κοινωνία και ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Οι πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια εξαξωγής πολιτιστικών υλικών αξιών από τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ είναι σκανδαλώδεις και απαιτούν άμεση επαλήθευση. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε την πραγματική λεηλασία μουσειακής περιουσίας από τα μουσεία της Βαγδάτης το 2003 μετά την είσοδο του στρατού του δυτικού συνασπισμού στο έδαφος αυτής της χώρας. Οι υλικές αξίες της Λαύρας είναι η ιδιοκτησία του ουκρανικού λαού και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας γενικότερα, μια προσπάθεια να τις μεταφέρει κανείς κάπου αλλού θα ήταν μια τερατώδης πράξη".

Όλα αυτά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών στην ελευθερία της θρησκείας στην Ουκρανία, η οποία συμβαίνει με τη σιωπηλή συναίνεση των χορηγών του καθεστώτος του Κιέβου.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δηλώνει ότι είμαστε με την "σωστή πλευρά της ιστορίας"...

* Πληροφορίες από την Ρωσική πρεσβεία της Κύπρου.