Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Βροχή οι "σφαλιάρες". Πρόταση ψηφίσματος στην Γερουσία των ΗΠΑ για ανακήρυξη του Σεπτεμβρίου 2023 ως «Μήνα της Μακεδονικής Αμερικάνικης Κληρονομιάς»

Που να μην ήμασταν και "σύμμαχοι"! Μάλλον θα πρέπει να κάνουμε ακόμα και τις αυλές μας... βάσεις για τους Αμερικάνους για να έχουμε την "εύνοια" τους.

Η μία σφαλιάρα διαδέχεται την επόμενη σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική μας πολιτική και κυρίως με το "Σκοπιανό". Λουζόμαστε τα "απόνερα" της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το παρακάτω ψήφισμα είναι μία ακόμα απόδειξη του πόσο επιζήμια ήταν και είναι η Συμφωνία των Πρεσπών για την πατρίδα μας, αφού παραβιάζεται διαρκώς με την δημιουργία ανιστόρητων και ψευδών στοιχείων, ενώ αποκαλύπτεται (πότε δεν το είχαμε κρυφό) η ανεπάρκεια της εξωτερικής μας πολιτικής και επιρροής.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Μπράουν (Mike Braun) κατέθεσε στις 26 Ιουλίου 2023 πρόταση ψηφίσματος στην Αμερικάνικη Γερουσία ζητώντας την καθιέρωση του Σεπτεμβρίου ως «Μήνα της Μακεδονικής Αμερικάνικης Κληρονομιάς» και εορτασμού της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων Αμερικανών και της απίστευτης συνεισφοράς τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ψήφισμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης.


➤ Τι αναφέρει το ψήφισμα:

Ενώ, από τη δεκαετία του 1880, δεκάδες χιλιάδες Μακεδόνες έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητώντας πολιτικές ελευθερίες, ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκευτική ελευθερία, οικονομικές ευκαιρίες και ασφάλεια ως απάντηση στην εξέγερση του 1903 του Ίλιντεν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στους Βαλκανικούς πολέμους 1912–1913 , Α' Παγκόσμιο και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμος 1946–1949 και τις κομμουνιστικές πολιτικές της Γιουγκοσλαβίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι Μακεδόνες Αμερικανοί μετανάστες έχουν εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεισφέροντας στις κοινότητές τους με αμέτρητους τρόπους ως πιστοί και πατριώτες πολίτες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 άτομα μακεδονικής κληρονομιάς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικές κοινότητες στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ιλινόις, της Πενσυλβάνια, της Φλόριντα, του Τέξας, της Αριζόνα και της Καλιφόρνια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μακεδονική αμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ζωντανή κοινότητα που είναι ενσωματωμένη στο μωσαϊκό των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχοντας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις επιχειρήσεις, την ιατρική, τη νομοθεσία, την τεχνολογία, τη συμμετοχή των πολιτών, την κυβέρνηση, τον στρατό, την εκπαίδευση, τέχνες, γαστρονομικός κόσμος, στίβος και πολλά άλλα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μακεδόνες Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα και δέσμευση για σκληρή δουλειά, ξεπερνώντας τις προκλήσεις για να επιτύχουν επιχειρηματική επιτυχία και να συμβάλουν στην ίδρυση του εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μακεδόνες Αμερικανοί αθλητές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία σε διάφορους αθλητικούς κλάδους και έχουν συμβάλει στην πλούσια ιστορία της αθλητικής παράδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζοντας μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κερδίζοντας πρωταθλήματα πρωταθλημάτων και κατέχοντας αθλητικές ομάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μακεδόνες Αμερικανοί καλλιτέχνες έχουν επιδείξει εξαιρετική ικανότητα σε διάφορες μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των εικαστικών τεχνών, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην καλλιτεχνική παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέλη της μακεδονικής αμερικανικής κοινότητας έχουν συμβάλει σημαντικά στον τομέα της ιατρικής, μεταξύ άλλων στη χειρουργική καρδιαγγειακής και θωρακικής, ορθοπεδικής και αθλητικής ιατρικής και μαιευτικής και γυναικολογίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Μακεδόνες Αμερικανοί έχουν εκλεγεί για να υπηρετήσουν σε νομοθετικά σώματα και δικαστικές αίθουσες σε όλη τη χώρα, συνεργαζόμενοι στο ατελείωτο έργο της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γερουσιαστής Μάικ Μπράουν

* Φωτογραφία από Nika Suchá από το Pixabay