Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Τέσσερα (4) σχολεία της Πιερίας στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών για το σχολικό έτος 2023-2024

Οι σχολικές μονάδες της Πιερίας που εντάσσονται στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2023-2024:








Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» (ΟΜΑΔΑ Α)
Ειδικό Σχολείο Κατερίνης (ΟΜΑΔΑ Β)
2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου (ΟΜΑΔΑ Β)
Δημοτικό Σχολείο Κονταριώτισσας (ΟΜΑΔΑ Β)

Τι είναι το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών;

Με κριτήριο το μέγεθος της επιφάνειας στην οποία στεγάζεται η Σχολική Βιβλιοθήκη και τις εξ΄ αυτού διαφορετικές δυνατότητες αξιοποίησής της (χώρος δανεισμού/ανάγνωσης ή και δράσεων), δημιουργούνται δύο (2) ομάδες Σχολικών Βιβλιοθηκών. Στην 1η ομάδα (ΟΜΑΔΑ Α) εντάσσονται οι βιβλιοθήκες με χώρο από 12 έως και 24 τμ. και στην 2η ομάδα (ΟΜΑΔΑ Β) οι βιβλιοθήκες με χώρο μεγαλύτερο ή ίσο των 25 τμ.

Ως προς τη διαμόρφωση του χώρου όπου φιλοξενείται η Σχολική Βιβλιοθήκη προβλέπεται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η εξασφάλιση κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως: επαρκής ομοιόμορφος φωτισμός, φυσικός εξαερισμός ή/και σύστημα εξαερισμού, θέρμανση, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των χρηστών, περιορισμένη σε ανεκτά επίπεδα ακουστική όχληση, ειδική ράμπα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), φορητά μέσα πυροπροστασίας (πυροσβεστήρες), όπως αυτά ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης, προτείνεται η αξιοποίηση κατάλληλου εξοπλισμού (έπιπλα, ηλεκτρονικός, δικτυακός, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.ά.).

Σε κάθε σχολική μονάδα που εντάσσεται στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ένας/μία εκπαιδευτικός ως Υπεύθυνος/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
Στα συστεγαζόμενα σχολεία που διαθέτουν μία (1) κοινή βιβλιοθήκη είτε έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ως διακριτές σχολικές μονάδες είτε ως μία ενιαία σχολική μονάδα, ορίζεται ένας (1) υπεύθυνος με κοινή απόφαση του συλλόγου διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων/διοικητικού έργου στους εκπαιδευτικούς, ορίζεται τριμελής επιτροπή με πρόεδρο τον/την Υπεύθυνο/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα προβεί στη συγκέντρωση και καταγραφή όλων των τίτλων και λοιπών τεκμηρίων (π.χ περιοδικές εκδόσεις, εφημερίδες, οπτικοακουστικό υλικό) που διαθέτει η βιβλιοθήκη. Tα τεκμήρια αυτά ελέγχονται ως προς την παιδαγωγική τους καταλληλότητα και καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ.Η καταγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2018-19.

α) Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες που συναποτελούν το Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς και με τις Βιβλιοθήκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο την πρόσβαση σε ευρείς και ποικίλους επιστημονικούς πόρους, που εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών, καθώς και των άλλων χρηστών.

β) Όλες οι Σχολικές Βιβλιοθήκες συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΕΘ.

γ) Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες διασυνδέονται με τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας (π.χ. διαδανεισμοί, ψηφιακό υλικό, ψηφιοποίηση παλαιών σχολικών εγχειριδίων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ι.Ε.Π., καθώς και άλλων συνεργειών και κοινών δραστηριοτήτων).

δ) Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες επιδιώκουν συνεργασίες με Ακαδημαϊκές, Δημόσιεςκαι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση στους ψηφιακούς πόρους που εκείνες διαθέτουν. Για ενδεχόμενες συμφωνίες/συνεργασίες με άλλες Βιβλιοθήκες δεν προβλέπονται δαπάνες συνδρομής σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων.