Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Ο κόσμος παραμένει σιωπηλός...

Συνεχίζεται για περισσότερα από 3 χρόνια ο αποκλεισμός του Αρτσάχ στην Αρμενία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Μια ανείπωτη ανθρωπιστική κρίση με θύματα της αθώους και γυναικόπαιδα και με την σιωπηρή συναίνεση της Δύσης (ΟΗΕ, Ε.Ε. ΝΑΤΟ) έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους του Αρτσάχ. Φαγητό δεν υπάρχει, τα φάρμακα έχουν τελειώσει, στα νοσοκομεία επικρατεί χάος και κανείς δεν μιλάει. Η Δύση (όπως και η Ελλάδα), ενδιαφέρονται μόνο για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία και επιμένουν χωρίς να πείθουν κανέναν ότι είναι με την "σωστή" πλευρά της ιστορίας...

Το ίδιο σιωπηρά ένοχη παραμένει η Δύση για την συνεχόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, της γενοκτονίας των Κούρδων και των πληθυσμών της Συρίας, της εθνοκάρθαρσης στην Λιβύη, της γενοκτονίας των Σέρβων στο Κόσοβο από τις αλβανικές αρχές όπως και της ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ήπειρο, κ.α.

Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί συνένοχα και περισσότερες από εκατοντάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν νεκρές σιωπηλές, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αποκλεισμού της, συνεχίζει την καταπίεση και τις απάνθρωπες πράξεις που διαπράττονται εναντίον των περισσότερων από εκατοντάδες χιλιάδων κατοίκων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) αποκόπτοντας βασικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους, στερώντας τις έγκυες γυναίκες βασικής υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης σε προγεννητική περίθαλψη, υποβάλλοντας τα παιδιά σε υποσιτισμό και έλλειψη φαρμάκων, εξασφαλίζοντας ότι ο ασθενής ηλικιωμένος πληθυσμός δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη, και εξασφαλίζοντας ότι τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να θεραπεύσουν ασθενείς καθώς αντιμετωπίζουν την εξάντληση των πολυπόθητων ιατρικών προμηθειών.

Από τις 15 Ιουνίου 2023, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έχει μπλοκάρει εντελώς όλη την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αρτσάχ, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αποθεμάτων τροφίμων και φαρμάκων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν να μετατραπούν σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή, αφήνοντας τον πιο ευάλωτο πληθυσμό γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων του Αρτσάχ σε απελπισμένη και άμεση ανάγκη βοήθειας - οι οποίοι αντιμετωπίζουν το βάρος αυτής της καταστροφικής σύγκρουσης όπου απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους.

Με πληροφορίες από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και τον Αρμενικό Κυανού Σταυρό Ελλάδος.

* Φωτογραφία από David από το Pixabay