Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Αριστοτέλης Σκούφας: «Οι επιλογές μου ήταν οι εξής… μία: Θα κάνω χάντμπολ και αν θέλω μετά, οποιοδήποτε άλλο άθλημα!»

Όταν είσαι γιος του αείμνηστου Σωκράτη Σκούφα και της Μάγδας Χοτοκουρίδου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ασχοληθείς με το χάντμπολ.

Και ο Αριστοτέλης Σκούφας το έχει στο DNA του. Είναι ταλαντούχος και έχει όλο το «πακέτο» για να πετύχει.

Λίγο πριν ξεκινήσουν την προετοιμασία τους οι ομάδες για την νέα αγωνιστική περίοδο, συναντήσαμε στην Κατερίνη στο Β΄ ΔΑΚ τον Αριστοτέλη Σκούφα και μιλήσαμε φυσικά την περισσότερη ώρα για χάντμπολ (χειροσφαίριση).

Ο Αριστοτέλης σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, Εφαρμοσμένη Πληροφορική και βρίσκεται στο 3ο έτος, ενώ αγωνίζεται με υποσχετική από τον Αρχέλαο Κατερίνης στην ομάδα της ΧΑΝΘ.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (21 ετών), με το χάντμπολ να ρέει άφθονο μέσα στο αίμα του, εκτός από τον Αρχέλαο Κατερίνης όπου αγωνίστηκε από τις ακαδημίες έως και την αντρική ομάδα, έχει προλάβει να αγωνιστεί ήδη δανεικός δύο χρόνια στην ΧΑΝΘ και ένα χρόνο στην Πυλαία, ενώ έχει λάβει μέρος σε όλες σχεδόν τις προετοιμασίες των αντίστοιχων εθνικών ομάδων από παμπαίδες έως νέων.


➤ Τι μας είπε ο Αριστοτέλης Σκούφας:

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω τις ευχαριστίες μου για όσα μου έχουν προσφέρει, πρώτα στον Βασίλη Κοσμίδη του Αρχέλαου Κατερίνης και φυσικά στους Γιώργο Χρυσάφη και Γιώργο Μαστορογιάννη. Εννοείται ότι καθοριστική ήταν και είναι η στήριξη της οικογένειάς μου. Του πατέρα μου του Σωκράτη, της μητέρας μου της Μάγδας και της αδερφής μου της Πελαγίας. Οι επιλογές μου ήταν οι εξής… μία: Θα κάνω χάντμπολ και αν θέλω μετά, οποιοδήποτε άλλο άθλημα!»

Ερώτηση: Συνδυάζονται σπουδές και αθλητισμός (με την έννοια του να αγωνίζεσαι σε κάποιον σύλλογο);

«Βεβαίως και συνδυάζονται. Απαιτεί κάποιες θυσίες κυρίως από τον ελεύθερο μου χρόνο, αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορείς να τα καταφέρεις. Την πρώτη μου χρονιά ως φοιτητής στην Θεσσαλονίκη πηγαινοερχόμουν στην Κατερίνη κάθε ημέρα για να κάνω προπόνηση με τον Αρχέλαο και τα Σ/Κ για τους αγώνες. Ήταν μία εμπειρία νομίζω που αν κάποιος δεν αγαπάει τον αθλητισμό και εν προκειμένω το χάντμπολ δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Για εμένα ήταν απλά μία ρουτίνα.»

Ερώτηση: Το χάντμπολ δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο στην Ελλάδα. Θεωρείς ότι τυγχάνει της ανάλογης στήριξης από το κράτος, τους Δήμους, ακόμα και από την Ομοσπονδία;

«Η ομοσπονδία του χάντμπολ έχει κάνει μεγάλα βήματα για την προβολή του αθλήματος. Ίσως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερο βάρος εκτός από την Α1 κατηγορία και στην Α2. Οι ομάδες της Α2 χρειάζονται περισσότερη στήριξη και γνωρίζω ότι δυσκολεύονται αφάνταστα στο να κρατιούνται και οικονομικά αλλά και αγωνιστικά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται περισσότερη προβολή στα σχολεία εκεί που διαμορφώνεται η αθλητική συνείδηση των παιδιών ώστε να γνωρίσουν εκτός από τα κλασικά αθλήματα και το χάντμπολ. Να δοθούν τα απαραίτητα εφόδια από το κράτος στους γυμναστές ώστε να εποικινωνήσουν το άθλημα της χειροσφαίρισης στα νέα παιδιά. Κακώς ακόμα το χάντμπολ αντιμετωπίζεται ως ένα άθλημα σκληρό, ενώ πλέον πρόκειται για άθλημα με υψηλή τεχνική, ποιότητα και θέαμα, και βλέπουμε στα γήπεδα του εξωτερικού αγώνες χάντμπολ με χιλιάδες θεατές σε γήπεδα στολίδια.»


Ερώτηση: Έχεις αγωνιστεί τόσο στην Α1 όσο και στην Α2. Πώς βλέπεις το επίπεδο αυτών των δύο κατηγοριών;

«Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Αγωνιστικά και οικονομικά. Ίσως η δημιουργία μίας ενδιάμεσης κατηγορίας με την κατάλληλη υποδομή (τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις κ.α.) θα γεφύρωνε αυτό το χάσμα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρότερες ομάδες. Μεγαλύτερη στήριξη της επαρχίας. Αυτό θα έκανε καλό γενικά στο άθλημα. Θα επέτρεπε σε αυτές τι ομάδες να πλησιάσουν περισσότερο της ομάδες της Α1.

Ερώτηση: Το χάντμπολ μπορεί να γίνει επάγγελμα στην Ελλάδα; Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό και να βιοποριστεί;

«Όχι βέβαια ότι είναι απίθανο, αλλά δύσκολο ως αθλητής να ζήσεις αποκλειστικά από το χάντμπολ. Ίσως με την ενασχόληση της προπονητικής να είναι λίγο πιο βατό ώστε να βιοποριστείς από αυτό.

Ερώτηση: Αν είχες πρόταση να αγωνιστείς στο εξωτερικό τι θα έκανες;

«Αυτή την στιγμή λόγω των σπουδών θα έλεγα όχι. Στο μέλλον όμως είναι κάτι που θα ήθελα να δοκιμάσω.»

Ερώτηση: Τι είναι ο Αρχέλαος για σένα και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα το χάντμπολ στην Κατερίνη;

«Ο Αρχέλαος είναι τα πάντα. Είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, είναι τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσα. Αναμνήσεις οι οποίες ακόμα και σήμερα με συντροφεύουν. Γεμάτα γήπεδα, διακρίσεις, επιτυχίες, μία ομάδα που έκανε περήφανη μία ολόκληρη πόλη. Τώρα υπάρχει μία κάμψη, την βλέπουμε όλοι μας. Αλλά μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα, αν υπάρχει και η κατάλληλη στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές. Ο Αρχέλαος θα ανακάμψει. Κοιτώντας τις ακαδημίες της ομάδας βλέπεις μόνο μέλλον. Γίνεται σπουδαία δουλειά από τους προπονητές και την διοίκηση και υπάρχει πολύ ταλέντο στα μικρά παιδιά. Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί η ομάδα να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τώρα, αλλά το μέλλον της ανήκει. Ουσιαστικά αυτό που λείπει και προβληματίζει όσους ασχολούνται με το χάντμπολ στην Κατερίνη είναι το γηπεδικό. Ο Αρχέλαος έπρεπε να έχει δικό του γήπεδο, αποκλειστικά χαντμπολικό με τις κατάλληλες υποδομές. Το δικαιούταν και είναι κρίμα που δεν έχει το δικό του σπίτι. Βλέπω τις ακαδημίες, αυτά τα ταλαντούχα παιδιά να προπονούνται σε όχι ιδιαίτερα καλές συνθήκες, υπάρχει θέμα χώρου, χρόνου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Και μιλάμε για μία ομάδα που έχει φέρει στην Κατερίνη δύο κύπελλα Ελλάδος, έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη, στην Α1, από τις πιο ιστορικές ομάδες του αθλήματος, πρωταθλήματα στις ηλικιακές κατηγορίες. Αν υπήρχε ένα γήπεδο ο Αρχέλαος όχι απλά θα ήταν στην Α1 αλλά θα πρωταγωνιστούσε κιόλας. Γιατί υπάρχει το μικρόβιο του χάντμπολ στην Κατερίνη.»


Ερώτηση: Ποιο το ίνδαλμα σου στο χάντμπολ;

«Φυσικά ο πατέρας μου. Γιατί ήταν μαχητής, πεισματάρης και πολύ σεμνός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν καυχήθηκε ποτέ για τον εαυτό του. Πάντα άκουγα από άλλους για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του. Μακάρι να μπορέσω να καταφέρω ότι και αυτός.»

Ερώτηση: Ο δυσκολότερος αντίπαλος παίκτης;

«Ο Κροάτης Στίπε Μαντάλινιτς (Stipe Mandalinić) της ΑΕΚ. Τον αντιμετώπισα στο πρωτάθλημα με την ΧΑΝΘ και πρέπει να ομολογήσω ότι μου έκανε τη ζωή δύσκολη.»

Ερώτηση: Οι στόχοι που βάζεις για το μέλλον:

«Πτυχίο. Να καθιερωθώ στην Α1. Αν μπορέσω να αγωνιστώ στο εξωτερικό και αν όλα πάνε καλά θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και προπονητικά.»

Ερώτηση: Είσαι φέτος με υποσχετική στη ΧΑΝΘ. Μίλησε μας για την ομάδα σου.

«Υποβιβαστήκαμε πέρσι από την Α1 και φυσικά στόχος μας είναι να ανέβουμε φέτος. Πέρσι είχαμε μία πολύ νεανική ομάδα, φέτος έχουμε δεθεί, υπάρχει ωραίο κλίμα και μοναδικός στόχος μας είναι η άνοδος ώστε του χρόνου να αγωνιζόμαστε πάλι στην Α1 και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.