Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

«Πιπεράτη» συμμετοχή του Καθηγητή Πιπερόπουλου στη ΔΙΚΗ της Δευτέρας. «Homo homini lupus»

Στη «Δίκη της Δευτέρας στο Open» φιλοξενήθηκε χθες βράδυ Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής κοινωνιολογίας και ψυχολογίας Γιώργος Πιπερόπουλος και μίλησε για το φαινόμενο της βίας από χούλιγκαν...

και δήθεν οπαδούς και φιλάθλους με αφορμή τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αρχικά, ο κ. Πιπερόπουλος δήλωσε: «Ξεκινώ με τη λατινική φράση «Homo homini lupus», δηλαδή όταν ο άνθρωπος αγριέψει είναι ο χειρότερος λύκος απέναντι στον συνάνθρωπό του. Εμείς σαν ερευνητές σε όλο τον κόσμο, ψαχνόμαστε και λέμε: είναι τελικά ο άνθρωπος με όλες αυτές τις θηριωδίες, με παγκόσμιους πολέμους, με φρικαλεότητες, με δολοφονίες, με καταστροφές, το πλέον άγριο, αιμοβόρο, βάρβαρο πλάσμα στον πλανήτη; Κάποιοι συνάδελφοι λένε αν δεν είναι το πιο βάρβαρο, είναι μέσα στα πιο βάρβαρα. Κάποιοι λένε: όχι ακριβώς, όλα είναι θέμα παιδείας.

Κοινωνιολογικά, η διαφοροποίηση είναι η εξής, με σεβασμό στις οικογένειες του Άλκη και του Μιχάλη. Η βία ήταν κάτι που το καλλιεργούσαν, δυστυχώς, για να επικαλούνται τον ψυχολογικό παράγοντα. Και αυτό τους είπε 40 χρόνια πριν ο Χάρρυ Κλυνν: «Πάρτε έναν ψυχολόγο με 30-50 χιλιάρικα και βοηθήστε και τους οπαδούς και τους συνδεσμίτες να σταματήσουν τη βία». Ο Άλκης σκοτώθηκε εκτός γηπέδου. Και ο Μιχάλης σκοτώθηκε μια βραδιά πριν τον αγώνα. Δεν έχουμε πια βία πριν τον αγώνα για να τρομάξουν οι αντίπαλοι, οι φιλοξενούμενοι. Ούτε έχουμε βία μετά το αποτέλεσμα που δε δέχεται η μία κερκίδα σε σύγκριση με την άλλη. Έχουμε πλέον ξεσπάσματα βίας εκτός γηπέδου. Όταν έχεις βία παραμονές του αγώνα, κι όταν έχεις βία εκτός αγώνα, είμαι υποχρεωμένος να κατατάξω τη βία αυτή στο γενικότερο κοινωνικό, ψυχολογικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό, οικονομικό κύκλο που καλλιεργεί τη βία. 

Στις 29 Μαΐου 1985, έρχονται οι πλέον βάρβαροι χούλιγκανς όλης της Ευρώπης, οι Άγγλοι, στο Χέιζελ. Δε θα το πω βλακεία, ήταν απερισκεψία των Βέλγων οργανωτών που βάλανε τους τρελαμένους οπαδούς της Λίβερπουλ δίπλα σε αυτούς της Γιουβέντους που ήταν με τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους γιατί είχαν πάει για τη γιορτή, ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και σπάνε τα κιγκλιδώματα οι οπαδοί της Λίβερπουλ, περνάνε απέναντι, με αποτέλεσμα 39 νεκρούς και 600 τραυματίες. Μια γυναίκα πήρε μια απόφαση τιμώντας τα παντελόνια που φορούσε. Γύρισε και τους είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ: «Ξεφτιλίσατε την έννοια του ποδοσφαίρου, ξεφτιλίσατε την έννοια του φιλάθλου και του οπαδού, αποδείξατε περίτρανα ότι εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι της Αγγλίας είμαστε φονιάδες». Για 5 χρόνια τους ρήμαξε».

Kλείνοντας, ο κ. Πιπερόπουλος είπε: «Η βία δεν εξέλιπε ποτέ, όχι από τη δική μας κοινωνία αλλά από όλες τις κοινωνίες των ανθρώπων για πολλούς και διαφόρους λόγους, οικονομικούς, συναισθηματικούς και ψυχολογικές διαταραχές. Και είχε κοινωνικές και κοινωνιολογικές ελλείψεις. Όλα ξεκινούν στο σπίτι. Από την ώρα που δεν μάθαμε να παίρνουμε την οικογένεια και να πηγαίνουμε στα γήπεδα και να χαιρόμαστε και η βία ή αυτοί που ασκούν βία χωρίς ουσιαστικό λόγο, και σκοτώνουν κιόλας, έχουν έναν πολύ ωραίο μανδύα. Το πιο δημοφιλές σπορ παγκοσμίως είναι το ποδόσφαιρο, δεν είναι το μπάσκετ, δεν είναι το τένις. Το τένις δεν μπορεί να έχει τόσα εκατομμύρια ακολούθους. Ντύνονται, λοιπόν, τον μανδύα του οπαδού και κάνουν πράγματα που δεν αρμόζουν. Η πατρίδα μας έχει καταντήσει… offshore της ατιμωρησίας».