Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Τι ξενομανία είναι αυτή...

Γιατί "safe houses" και όχι "ασφαλή σπίτια"; Γιατί "Panic Button" και όχι "κουμπί πανικού";

Με αφορμή πρόσφατο δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία και την χρησιμοποίηση ξενόγλωσσων όρων, νευριάζουμε όταν βλέπουμε κυρίως σε επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους-κυβέρνησης, υπηρεσιών-οργανισμών κ.α. αυτή την ξενομανία στην χρήση τόσο του προφορικού όσου και του γραπτού λόγου.

Όχι, δεν θα πούμε ξανά για το τι σημαίνει Ελληνική Γλώσσα και το πόσο σπουδαία είναι. Απλά δεν υπάρχει... δεύτερη μετά από αυτή! Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Δεν θα αναλύσουμε τώρα τα προτερήματα της γλώσσας μας.

Δυστυχώς αυτή η ξενομανία υπάρχει παντού και το χειρότερο από όλα, στα σχολεία μας. Σχολικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις κατακλύζονται από ξένους όρους και εκφράσεις. Αντί να μαθαίνουν στα παιδιά μας να μιλάνε σωστά ελληνικά, αντί να τα μαθαίνουν από το δημοτικό π.χ. αρχαία ελληνικά, υπάρχει μία εμμονή σε κάθε τι ξένο.


* Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το κείμενο της φωτογραφίας: «ΟΥΚ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΦΙΣΙ ΠΑΙΔΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΛ ΑΓΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΚΛΕΕΙΣ»: (Οι γονείς δεν εύχονται να γίνουν αθάνατα τα παιδιά τους, αλλά αντρειωμένα και δοξασμένα).

* Εδώ η ανάρτηση: pierikialithia.blogspot.com/2024/01/blog-post_41.html


➤ Άντε διαβάστε και το δελτίο τύπου της ελληνικής αστυνομίας:

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.

Η μεταφορά των θυμάτων στα “safe houses” θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τους πολίτες για τη νέα δυνατότητα αξιολόγησης της διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσω συγκεκριμένης φόρμας. Τα θύματα ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στα αστυνομικά τμήματα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στον σύνδεσμο εδώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται η διαδικασία καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας (δείτε εδώ).