Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η συγγραφέας Σοφία Παράσχου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Διεύθυνση του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης προσκάλεσε την συγγραφέα Σοφία Παράσχου για να μιλήσει στα παιδιά για το βιβλίο στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του σχολείου, και ταυτόχρονα λειτούργησε και η έκθεση βιβλίου (την διαχειρίζονται αποκλειστικά οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης) με μια μεγάλη ποικιλία λογοτεχνημάτων με σκοπό να έρθουν τα παιδιά ποιο κοντά στο βιβλίο αλλά και με τα έσοδα της έκθεσης να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του σχολείου με περισσότερους τίτλους.

Μιλήσαμε με την κυρία Παράσχου Σοφία που μας δήλωσε τα παρακάτω:




«Είμαι εδώ στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, με την ελπίδα ότι θα μπορέσω να μεταδώσω στα παιδιά αυτό που πιστεύω, δηλαδή την αγάπη για το διάβασμα που ονομάζουμε φιλαναγνωσία που είναι μια αρετή που αποκτιέται δύσκολα αλλά αποτελεί κέρδος για όλη τη ζωή.
Το διάβασμα είναι μια παρακαταθήκη για όλη μας την ζωή, έχουμε ένα φίλο που είναι το βιβλίο.

Να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά να έχουν υγεία και αγάπη στις οικογένειες τους και να βάλουν σε μια γωνιά της ζωής τους και των δραστηριοτήτων τους μαζί με όλα τα άλλα το βιβλίο.

Πιστεύω ότι δεν θα το μετανιώσουν ποτέ, αυτή είναι η ευχή μου.»

Η κυρία Παράσχου βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένη του Βιβλιοπωλείου "ΜΑΤΙ".

Το βιογραφικό της κυρίας Σοφίας Παράσχου:

Η ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ-ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κάρπαθο. 
Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε δίπλωμα στην ειδίκευση "Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία" και ακολούθως εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην παιδική λογοτεχνία. Από το 2003 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων στον Πειραιά. Επίσης δίδαξε Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Έχει εκδώσει 30 λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικους και ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας που έγραψε (2006) τα Νέα Ανθολόγια Λογοτεχνίας για την Α' και Β' γυμνασίου. Το βιβλίο της ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων(2004). Με βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς έχει τιμηθεί η ποιητική της συλλογή Μικρές πυγολαμπίδες, και με έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το μυθιστόρημα Το παιδί της καρδιάς. Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο του ΚΕΒΠ "Για τον 'Ελληνα Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" και έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους Χαρακιά στη μνήμη.


Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης βιβλίου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης: