Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αλήθειες για τη λεύκανση- Του Παπαχρήστου Κωνσταντίνου (Χειρούργος Οδοντίατρος)



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στον οδοντίατρο για ένα λευκότερο και φωτεινότερο χαμόγελο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί, αυτό ο δημοφιλέστερος από τους οποίους  είναι η λεύκανση.
Γενικά, τα υγιή δόντια έχουν υποκίτρινο έως λευκό χρώμα. Ορισμένες φορές όμως το χρώμα αυτό μπορεί να μεταβληθεί σε κίτρινο, γκρι ή ακόμα και καφέ. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως το κάπνισμα, οι χρωστικές διάφορων τροφίμων (καφές, τσάι κλπ) καθώς και στο γήρας. Επίσης αποχρωματισμός μπορεί να εμφανιστεί και σε μεμονωμένα απονευρωμένα δόντια.


Στις περισσότερες περιπτώσεις η λεύκανση είναι μία ανώδυνη διαδικασία. Παροδικός πόνος κατά τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε άτομα με υπερευαισθησία της οδοντίνης . Ο πόνος παύει με το τέλος της διαδικασίας.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: κατ’ οίκον ή στο οδοντιατρείο.  Στην κατ’ οίκον θεραπεία ο οδοντίατρος προμηθεύει τον ασθενή με ειδικά μασελάκια και μία πάστα τα οποία εφαρμόζει ο ίδιος για περίπου 1 -1,5 ώρα. Όταν η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο ένα ειδικό gel τοποθετείτε στα πρόσθια δόντια του ασθενούς στην άνω και  κάτω γνάθο για 15 λεπτά περίπου, με ή χωρίς την χρήση laser.

Συχνά διατυπώνεται η άποψη ότι η λεύκανση βλάπτει τα δόντια. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως όταν η διαδικασία γίνει σωστά και με τις απαραίτητες προφυλάξεις για τα ούλα η λεύκανση δεν αποτελεί κίνδυνο για τα δόντια. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέσα στο έτος αρκεί οι συνεδρίες να απέχουν χρονικά 3-4 εβδομάδες.

Τα δόντια μετά την λεύκανση θα αποκτήσουν σίγουρα ένα λευκότερο χρώμα. Το πόσο λευκότερα θα γίνουν εξαρτάται από το φυσικό χρώμα του κάθε δοντιού. Γι αυτό δεν πρέπει να έχουμε στο νου μας τα πορσελάνινα δόντια ορισμένων τηλεοπτικών αστέρων όταν πηγαίνουμε για λεύκανση. Αυτά είναι προϊόντα άλλων οδοντιατρικών εργασιών κατά τις οποίες τοποθετούνται όψεις πορσελάνης.

Συνοψίζοντας η λεύκανση είναι μια ευρέως διαδεδομένη και ασφαλής διαδικασία για να αποκτήσουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως είναι πως για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα της λεύκανσης ή ακόμα για να μην την χρειαστούμε εξαρχής θα πρέπει να περιορίσουμε τις τροφές που περιέχουν χρωστικές.   
Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι να βουρτσίζουμε και να φροντίζουμε τα δόντια μας, γιατί τα υγιή δόντια είναι και όμορφα δόντια.


Ο κύριος Παπαχρήστου Κων/νος είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης.

Διεύθυνση: Κώστα Βάρναλη 3, 60100, Κατερίνη
Τηλέφωνο: 2351034359 ,
Κινητό: 6976787361
E-mail: kospapach@gmail.com