Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ι.Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ



Ο ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
Η «ΑΛΗΘΕΙΑ»  σας παρουσιάζει το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Επισκεφτήκαμε τους υπεύθυνους του προγράμματος, βρεθήκαμε στους χώρους που γίνονται τα μαθήματα, συνομιλήσαμε με τα παιδιά και τους καθηγητές και σας μεταφέρουμε σήμερα τις εντυπώσεις μας.

Για να συλλέξουμε πληροφορίες για το Κοινωνικό Φροντιστήριο επισκεφτήκαμε τον υπεύθυνο για το πρόγραμμα τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Γκόλια, υπεύθυνο Γραφείου Νεότητας του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτης» της Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Τι είναι το Κοινωνικό Φροντιστήριο;

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Είναι ένα φροντιστήριο σαν όλα τα άλλα το οποίο παρέχει προετοιμασία και στήριξη σε μαθητές που οι οικογένειες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

Είναι μια πρωτοβουλία


του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, ο οποίος επιθυμεί η Εκκλησία μας να βρίσκεται με αγάπη δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»:  Πότε ξεκίνησε την λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Ξεκίνησε το 2008 στον Ι.Ν. Αγίας Άννας στην αρχή με την διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας αλλά στην ουσία το 2010 που στελεχώθηκε με δεκαπέντε καθηγητές που συνεχώς ο αριθμός τους αυξανόταν προσθέσαμε τα Αρχαία Ελληνικά και τα μαθηματικά.
Η μεγάλη ανάπτυξη όμως του Κ.Φ. έγινε το φθινόπωρο του 2014,
από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο. ο οποίος το ενέταξε στο Γραφείο Νεότητος που ο ίδιος ίδρυσε και επεκτάθηκε σε όλη την Μητρόπολη.
Ο Σεβασμιότατος απεύθυνε ένα κάλεσμα από όλους τους Ι.Ν. της πόλης μας με μια ανοιχτή πρόσκληση που ανέγνωσαν στο ποίμνιο οι ιερείς προς τους μαθητές και τις οικογένειες τους και τώρα το Κ.Φ. αριθμεί περίπου 260 μαθητές και διδάσκουν εθελοντικά 50 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων.


«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Ποιοι μπορούν να έρθουν και να εγγραφούν στο Κ.Φ.;

 «Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Μαθητές και μαθήτριες από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα, οικογένειες ανέργων και απόρων.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Που γίνονται τα μαθήματα;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Το Κ.Φ. φιλοξενείται σε τέσσερα μέρη, στον Ι.Ν. Αγίας Άννας, στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος», στην Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη και στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Ποιοι διδάσκουν στο Κ.Φ.;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Οι καθηγητές που διδάσκουν στο Κ.Φ. είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι καθηγητές αλλά φυσικά υπάρχουν και πολλοί έμπειροι που εργάζονται αλλά και συνταξιούχοι.
Όλοι τους προσφέρουν εθελοντικά και αυτό τους τιμά ιδιαίτερα.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Οι εγγραφές πότε γίνονται;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Ο εγγραφές έγιναν από 1 Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου, και τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου. Αλλά γίνονται εγγραφές και κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Η Εκκλησία μας δεν μπορεί να πει όχι σε κανένα παιδί που χρειάζεται την στήριξη και την βοήθεια της.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Οι γονείς που έρχονται για να γράψουν τα παιδιά τους τι σας λένε;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Το ευαγγέλιο αναφέρει ότι η φιλανθρωπία πρέπει να γίνεται με κρυφό τρόπο.
Είμαστε διακριτικοί και δεν φέρνουμε σε δύσκολη θέση κανέναν άνθρωπο που χτυπάει την πόρτα μας. Συζητάμε μαζί τους, μας αναφέρουν τα προβλήματα τους και εμείς προσπαθούμε με όσες δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε.
Όσοι έρχονται εδώ έχουν ανάγκη, πολλοί κλαίνε, μας παρακαλούν και αυτό από αγάπη για τα παιδιά τους.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Ποιοι στηρίζουν το Κ.Φ εκτός της Εκκλησίας;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Έχουμε μια άριστη συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κατερίνης και την ΕΛΜΕ Πιερίας που μας βοηθήσανε και μας βοηθάνε στην στελέχωση με εθελοντές καθηγητές αλλά και με την εμπειρία τους διότι την χρονιά 2013/14 ξεκινήσανε μια προσπάθεια και αυτοί μαζί και με την Κοινωνική Κουζίνα Κατερίνης και τους ευχαριστούμε για αυτό.
Από του χρόνου θα είμαστε και πιο έμπειροι και πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε πιο δυναμικά και πιο έγκαιρα σε σχέση με φέτος και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και ποιο περισσότερους τομείς.
Παρέχουμε όλες τις φωτοτυπίες δωρεάν στους μαθητές και είμαστε πάντα δίπλα τους.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Πόσες ώρες την εβδομάδα διαρκούν τα μαθήματα;

«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»: Τα περισσότερα μαθήματα είναι μια ώρα την εβδομάδα αλλά στους μαθητές της τρίτης Λυκείου κάνουμε και έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα.


«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Πάτερ Διονύσιε σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα;

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
«Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Γκόλιας»:

Να αναφέρω ότι μαθήματα γίνονται σε μαθητές από Δ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου. Επίσης η Γερμανική γλώσσα διδάσκεται και σε ενήλικες. Αξίζει να αναφέρω ότι γίνονται και μαθήματα λογοθεραπείας σε περιορισμένο αριθμό μαθητών Δημοτικού.

Θέλω να τονίσω πως όλη αυτή η δουλειά που γίνεται με το Κ.Φ. οφείλεται κυρίως στην Ιερά Μητρόπολη μας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου που έδωσε τεράστια ώθηση στην όλη προσπάθεια και βρίσκεται δίπλα μας και στα παιδιά και μας στηρίζει συνεχώς.
Έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την Παιδεία και μας δίνει δύναμη και θάρρος να προσφέρουμε πάντα με την αγάπη του Κυρίου Ιησού Χριστού μας.

Μιλήσαμε και με έναν από τους εθελοντές καθηγητές που διδάσκουν στο Κ.Φ. τον κύριο Γούτσιο Ιωάννη ο οποίος μας είπε τα παρακάτω:

«Γούτσιος Ιωάννης»: Ανταποκρίθηκα με μεγάλη μου χαρά και τιμή στο κάλεσμα της Εκκλησίας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου για να διδάξω στα παιδιά της πόλης μας που έχουν ανάγκες.
Ήθελα να προσφέρω και εγώ στην κοινωνία της πόλης μας και να βοηθήσω οικογένειες με οικονομικά προβλήματα και ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν κενά και θέλουν να προετοιμαστούν στις εξετάσεις.
Τα συγχαρητήρια πηγαίνουν στην Εκκλησία για αυτή την δράση, εγώ όπως και οι υπόλοιποι συνάδερφοι που διδάσκουμε, κάνουμε απλά το χρέος μας να είμαστε αλληλέγγυοι στον συνάνθρωπο μας.

(Ο κύριος Γούτσιος Ιωάννης είναι αδιόριστος εκπαιδευτικός φιλόλογος και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην Ι.Μ. Κατερίνης)

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Κανταρτζής Μιχάλης