Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Προκήρυξη Βραβείων Ακαδημίας Αθηνών 2015:



ΒΡΑΒΕΙΑ Α΄ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ        

    Bραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμόμενο στον πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2013 - 2014. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από σχετική υπόδειξη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

    Bραβείο Kωνσταντίνου Kτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ από τα έσοδα του κληροδοτήματος Eυθυμίας Mερτσάρη, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας, με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 30.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από την σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας αναφερομένης σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης. Η υποβαλλόμενη εργασία πρέπει να έχει εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Προθεσμία υποβολής εργασιών σε πέντε αντίτυπα ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή καμία από τις υποβληθείσες εργασίες δεν κριθεί άξια για βράβευση η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο σε άλλη εργασία, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
    Bραβείο Eπαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί στην καλύτερη εργασία, η οποία θα αναφέρεται σε τομείς της Γεωμετρίας και θα έχει εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Bραβείο Eπαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί στην καλύτερη εργασία, η οποία θα αναφέρεται σε τομείς της Άλγεβρας και θα έχει εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Bραβεία Δημ. Λαμπαδαρίου με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα, απονεμόμενα στους ικανοτέρους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους των Tμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014. Tα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από σχετική υπόδειξη των αρμοδίων Tμημάτων.
    Βραβείο Δημ. N. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί στην καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, δημοσιευμένης στην Eλλάδα ή το εξωτερικό από ΄Eλληνες εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Ακαδημαϊκού Π.Σ.Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για την βράβευση της καλύτερης επιστημονικής εργασίας στον τομέα της Μηχανικής (Θραύση, Πειραματική Αντοχή Υλικών, Πολυμερή). Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στον κλάδο της Μεταλλειολογίας - Ορυκτών Πόρων, που έχει εκπονηθεί από Έλληνες επιστήμονες εγκατεστημένους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στον κλάδο της Χειρουργικής του καρκίνου με θέμα "Μοριακή και γενετική συμμετοχή στην καρκινογένεση". Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Δημητρίου Παπαδημητρίου με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας, με θέμα από την χειρουργική της ουρολογίας. Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014 σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Αν η προκήρυξη αποβεί άγονη ή καμία από τις υποβληθείσες εργασίες δεν κριθεί άξια βράβευσης η Ακαδημία έχει το δικαίωμα να απονείμει το βραβείο οίκοθεν σε άλλη έργο, έστω και αν δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση.
    Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, εις μνήμην Γεωργίου Ι. Δεμερτζή, για τη βράβευση της πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς, που θα κριθεί εκ των καλυτέρων και έχει δημοσιευθεί από 1.1.2012 έως 31.12.2014, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ορίζεται η 30ή Απριλίου 2015. Σύμφωνα με σχετικό όρο της διαθήκης της Βασιλικής Νοταρά, οι εργασίες που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν γίνει στην Ελλάδα από Έλληνες υπηκόους. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Bραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας επί θεμάτων Πειραματικής ή Θεωρητικής Φυσικής . Oι εργασίες πρέπει να έχουν εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό, και να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένες από 1.1.2012 έως 31.12.2014 ή να έχουν γίνει δεκτές προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2015. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για τη βράβευση εκδεδομένης ή ανέκδοτης μελέτης που να αφορά στο Ναυτικό μας ή γενικότερα στη θάλασσά μας. Προθεσμία υποβολής μελετών, σε πέντε αντίτυπα ή αντίγραφα έως τις 30 Απριλίου 2015. Η απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Πραξιτέλους Αργυροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για τη συγγραφή απολύτως πρωτοτύπου θεωρητικής ή εργαστηριακής εργασίας άνω των 100 σελίδων, η οποία να έχει εκπονηθεί-κατά τρόπο αποδεδειγμένο-κατά το μεγαλύτερο μέρος της από Έλληνα διπλωματούχο πολιτικό ή αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό στους τομείς της Υδραυλικής Επιστήμης ή της Υδρολογίας και να έχει δημοσιευθεί, έστω και σε περίληψη, εντός της τελευταίας τριετίας, σε διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό της αλλοδαπής (όπως είναι λ.χ. τα Transactions of the America Society of Civil Engineers ή Journal of International Association of Hydraulic Research) με επαινετικές κριτικές ξένων γνωστού κύρους επιστημόνων. Προθεσμία υποβολής μελετών σε πέντε αντίτυπα έως τις 30 Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας στην Οργανική Χημεία. Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2012 έως 31.12.2014, ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση, σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Προθεσμία υποβολής εργασιών σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
    Δύο βραβεία Δημητρίου Φωκά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τη συγγραφή πρωτοτύπων επιστημονικών μελετών, αναφερομένων στην Ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα ανώνυμα με κάποιο ρητό ως ένδειξη, σύμφωνα με τους γενικούς όρους (αριθ. 4), ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Τα βραβεία θα απονεμηθούν τον Δεκέμβριο του 2015.
    Bραβείο του καθηγητού Aριστείδου Φωτίου Πάλλα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο ανά τριετία στην καλύτερη εργασία, η οποία αναφέρεται σε τομείς της Mαθηματικής Aναλύσεως και θα έχει εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2013 έως 31.12.2015 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2016. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
    Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, εις μνήμην των γονέων της Ιωάννου και Ανδρομάχης Ι. Δεμερτζή, για τη βράβευση της καλύτερης εργασίας επί των Μαθηματικών των Αρχαίων Ελλήνων ή συναφούς εκδόσεως τούτων, που έχει εκδοθεί από 1.1.2013 έως 31.12.2015. Προθεσμία υποβολής έργων σε πέντε αντίτυπα ορίζεται η 30ή Απριλίου 2016. Σύμφωνα με σχετικό όρο της διαθήκης της Βασιλικής Νοταρά, οι εργασίες που θα υποβληθούν πρέπει να έχουν γίνει στην Ελλάδα από Έλληνες υπηκόους. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
    Bραβείο Kωνσταντίνου Kτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Eυθυμίας Mερτσάρη, για τη βράβευση πρωτότυπης εργασίας, ορυκτολογικού περιεχομένου. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2013 έως 30.12.2015 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2016. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
    Bραβείο Eπαμεινώνδα Παπαστράτου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί στην καλύτερη εργασία, η οποία θα αναφέρεται σε τομείς της Τοπολογίας (Μαθηματικά) και θα έχει εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Eλλάδα ή το εξωτερικό. H υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2013 έως 31.12.2015 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας, δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής έργων, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Aπριλίου 2016. Tο βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016.
    Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ για την βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι εργασίες πρέπει να έχουν εκπονηθεί από Έλληνες ερευνητές εγκατεστημένους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η υποβαλλόμενη εργασία να είναι εξ ολοκλήρου δημοσιευμένη από 1.1.2013 έως 31.12.2015 ή να έχει γίνει δεκτή προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές ή σε πρακτικά διεθνούς ή πανελληνίου συνεδρίου με κριτές. Δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου, χωρίς κριτές, περιλήψεως ή και ολοκλήρου της εργασίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Προθεσμία υποβολής εργασιών, σε πέντε αντίτυπα, ορίζεται η 30ή Απριλίου 2016. Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Δείτε τις υπόλοιπες κατηγορίες εδώ:  http://www.academyofathens.gr/ecPortal.asp?id=1701&nt=19&lang=1