Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η ιστορία του UEFA European Under-19 Championship που φέτος θα φιλοξενηθεί στην ΠΙΕΡΙΑ:




Η ιστορία του UEFA European Under-19 Championship άρχισε, ουσιαστικά, από το μακρινό 1948, όταν η FIFA αποφάσισε τη δημιουργία του FIFA Junior Tournament, με τη συμμετοχή παικτών ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Επτά χρόνια αργότερα, τη διοργάνωση ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA Junior Tournament). Στα πρώτα 32 χρόνια της διοργάνωσης η Αγγλία ήταν η χώρα που έφτασε τις περισσότερες φορές (8) στην κορυφή του βάθρου, με τις ΕΣΣΔ και Βουλγαρία να ακολουθούν (τέσσερις και τρεις κατακτήσεις, αντίστοιχα).



Τo 1980 είναι η χρονιά-ορόσημο για τη διοργάνωση, καθώς μετονομάστηκε σε UEFA European Under-18 Championship. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αφού αποφάσισε και τη δημιουργία του UEFA European Under-16 Championship, προχώρησε και σε άλλες ουσιαστικές αλλαγές τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος στις νεαρές ηλικίες. Στα χρόνια του UEFAEuropean Under-18 Championship ήταν η Γαλλία που ξεχώρισε με τις τέσσερις κατακτήσεις του τροπαίου.

Οι τελικές αλλαγές στα πρωταθλήματα υποδομής της UEFA σημειώθηκαν το 2001 με την αναπροσαρμογή στις ηλικίες των παικτών και τη δημιουργία των European Under-19 & Under-17 Championship. Στα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει η Ισπανία, καθώς έχει αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης έξι φορές έως τώρα.

Μια σειρά από τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν παίξει, διακριθεί ή αρχίσει την πλούσια καριέρα τους σε αυτή τη διοργάνωση. Μπορούν να αναφερθούν ενδεικτικά οι Νέβιλ, Σκόουλς (Αγγλία), Ανρί, Τρεζεγκέ (Γαλλία), Μπουφόν, Τότι, Πίρλο (Ιταλία), Τόρες, Ράμος (Ισπανία), Ρόμπι Κιν (Ιρλανδία).