Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

«Παιδαγωγικό ποίημα – Ο δρόμος προς τη ζωή» Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας, σήμερα το απόγευμα στην «ΕΚΑΒΗ».(φωτογραφίες-βίντεο)


«Παιδαγωγικό ποίημα – Ο δρόμος προς τη ζωή» Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας, σήμερα το απόγευμα στην «ΕΚΑΒΗ».


Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας πρόβαλε σήμερα το απόγευμα σε εκδήλωση στην «Εκάβη» την κινηματογραφική ταινία των Μ. Μαγιέβσκαγια & Α. Μασλιουκόβ «Παιδαγωγικό ποίημα – Ο δρόμος προς τη ζωή», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Α. Μακάρενκο.

«Το θαυμάσιο και εκπληκτικό πετυχημένο παιδαγωγικό αυτό πείραμα έχει παγκόσμια σημασία» (Μαξίμ Γκόρκι).


«Το βιβλίο αυτό δεν έχει προηγούμενο. Είναι ένας νέος τύπος βιβλίου. Τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει την ακτινοβολία του ή να φράξει το μέλλον του» (Λουί Αραγκόν).


Αρκετός κόσμος βρέθηκε σήμερα στην «ΕΚΑΒΗ» για να παρακολουθήσει αυτή την υπέροχη ταινία από το βιβλίο του Α. Μακάρενκο.






Μιλήσαμε με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας και Δημοτικό Σύμβουλο που μας είπε για την σημερινή εκδήλωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών:

«Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διοργάνωσε σήμερα  Τετάρτη 1 Απριλίου μια εκδήλωση που έχει ένα ευρύτερο πολιτιστικό και μορφωτικό περιεχόμενο όχι με τη στενή έννοια του συνδικαλιστικού.
Προβάλλουμε την κινηματογραφική ταινία των Μ. Μαγιέβσκαγια & Α. Μασλιουκόβ και είναι μια βραβευμένη κινηματογραφική ταινία του 1955.
Ουσιαστικά βασίζεται σε ένα βιβλίο του μεγάλου σοβιετικού παιδαγωγού Μακαρένκο.
Ο τίτλος της ταινίας είναι «παιδαγωγικό ποίημα, ο δρόμος  προς τη ζωή».
Μπορούμε  να πούμε ότι κυριολεκτικά η ταινία αυτή είναι ένας φάρος για τον σημερινό παιδαγωγό και τον ρόλο του στο σχολείο όπου πρέπει να δείχνει  το προσωπικό παράδειγμα της ανιδιοτέλειας και της μάχης θα έλεγα ενάντια στο βόλεμα και την μοιρολατρία.
Συνδέεται από την άποψη αυτή η προβολή της συγκεκριμένης ταινίας  που κάνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με το βασικό στόχο, τη βασική θέση πάλης που διατυπώνει για ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά.



Θα ξανακάνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανάλογες εκδηλώσεις;

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μια τέτοια είδους εκδήλωση.
Στο παρελθόν έχουμε κάνει επανειλημμένα πέρα από άλλες εκδηλώσεις και συζητήσεις και έχουμε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με πολιτιστικό ή ευρύτερα μορφωτικό περιεχόμενο.
Κάναμε στο παρελθόν ενδεικτικά θυμίζω με το ΠΑΜΕ εκδηλώσεις για τον Κώστα Βάρναλη, τον Γιάννη Ρίτσο και άλλες.»