Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γιώργος Κυριακίδης: «Έχουμε ικανότητες, μπορούμε να προσφέρουμε»


Η ενασχόληση ενός προσώπου με την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ομολογουμένως το πρώτο «σχολείο» για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, έχοντας ως αφετηρία τη θέληση να εντοπίζει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών αλλά και την ικανότητα να προτείνει λύσεις.

Ο Γιώργος Κυριακίδης, δημοτικός σύμβουλος του Άλλου Δρόμου μιλά στο e
​-​pieria.gr για την εμπειρία του στο δημοτικό συμβούλιο, για τα «κακώς κείμενα» της σημερινής διοίκησης του Δήμου Κατερίνης, αλλά και για όσα έφερε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Παραδέχεται ακόμη την έλλειψη συντονισμού που υπάρχει στον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης που οφείλεται κυρίως, όπως υποστηρίζει, στη φυσική απουσία του επικεφαλής.

Συνέντευξη στον Θέμη Κωτούλα


Διανύετε τη δεύτερή σας θητεία στην αντιπολίτευση του Δήμου Κατερίνης και έχετε ήδη αποκτήσει μια εμπειρία για το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και για τις αδυναμίες που υπάρχουν.

Το μέλημά μου από την πρώτη στιγμή, μπαίνοντας σε αυτό το μεγάλο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά από τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν οι συνδημότες μας, ήταν να μάθω, όσα μπορώ περισσότερα, ώστε να υπηρετήσω καλύτερα τους συμπολίτες μου. Επιδίωξα από την αρχή να συμμετέχω σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές ώστε να σχηματίσω μια σφαιρική άποψη για τη λειτουργία του Δήμου, στο σύνολό του, από την κεντρική υπηρεσία, ως αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών. Θεωρώ ότι ακόμη και από τη θέση της αντιπολίτευσης μπορεί κανείς να προσφέρει ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο ο τρόπος που ασκείται η διοίκηση.
Για παράδειγμα, όταν το καλοκαίρι του 2011, στην Κοινωφελή Επιχείρηση, που είχε συσταθεί μόλις έξι μήνες πριν, οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι. Με προσωπικές μου παρεμβάσεις και καταγγελίες, η τότε διοίκηση υποχρεώθηκε να υιοθετήσει το σωστό τρόπο λειτουργίας με αποτέλεσμα σήμερα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα και η επιχείρηση να λειτουργεί προς όφελος των δημοτών.

Όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους πρώτους μήνες της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου ασκήσατε και ασκείτε αυστηρή κριτική στη διοίκηση του Δήμου, καταγγέλλοντας πρόσφατα εύνοια προς ημετέρους για μια δημοτική επιχείρηση του Δήμου.

Θεωρώ ότι το σημερινό μοντέλο διοίκησης του Δήμου Κατερίνης πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε το Δήμο με πρακτικές «δικών μας ανθρώπων». Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν. Δεν μπορούν να μπαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο μας επιχείρησης δημότες που πλαισίωσαν το συνδυασμό του δημάρχου. Πρέπει να δούμε ότι οι δημότες θα πρέπει να είναι αυτοί που με τεχνοκρατική άποψη, γνώση και αντίληψη θα έρθουν για να βοηθήσουν και να φέρουν καινούριες ιδέες.
 Στο θέμα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τα δημοτικά πάρκινγκ, είχα ως αντικειμενικό σκοπό, μέσα από τη δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης, να στηλιτεύσω αυτό το μοίρασμα χρημάτων, χωρίς λόγο και αιτία. Εννοείται ότι αν κάποιοι προσφέρουν έργο θα πρέπει να αμειφθούν. Σε αυτή τη δημοτική επιχείρηση αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος ως εκτελεστικό όργανο που να είναι συγχρόνως και διευθύνων σύμβουλος, καθώς διαχειρίζεται μόλις τέσσερα πάρκινγκ και τα μαγαζιά που υπάρχουν κάτω από το δημαρχείο.
 Είναι ευνόητο ότι το να διοικηθεί αυτή η Α.Ε. δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Είναι όμως αδιανόητο να ορίζεις σε αυτή τη διοίκηση έναν πρόεδρο, έναν αντιπρόεδρο και δύο διευθύνοντες συμβούλους και συγχρόνως να παίρνεις και έναν υποψήφιο σύμβουλό σου ως διοικητικό υπάλληλο στην επιχείρηση. Θα μπορούσε να πληρώνεται μόνο ο υπάλληλος και ο πρόεδρος της επιχείρησης.
Δυστυχώς, μέσα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από εμένα αναδείχθηκε και μια απόφαση που αφορούσε σε κάποια τιμολόγια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους επαγγελματίες. Εξάλλου, η δουλειά μου στον ΟΑΕΕ βασίζεται στο να βοηθώ τους επαγγελματίες και το κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

Πρόσφατα «χτυπήσατε» καμπανάκι για ένα έργο ορόσημο της σημερινής διοίκησης, το Πολιτιστικό Κέντρο. Υπάρχουν όμως και άλλα έργα που δεν έχουν παραδοθεί, όπως το κτίριο της οικογένειας Τσαλόπουλου, που ενώ έχει αναπαλαιωθεί δεν έχει ακόμη δοθεί προς χρήση. Εμένα με ενδιαφέρει να τελειώσει το Πολιτιστικό Κέντρο.

 Σε καμία περίπτωση δεν θέλω ένα «κουφάρι» κληρονομιά στην πόλη. Εκφράσαμε αντιρρήσεις για τη διαδικασία κατασκευής του έργου, από τη στιγμή όμως που φθάσαμε στο σήμερα, το έργο πρέπει να τελειώσει. Θα πρέπει αφού τελειώσει να δούμε τι έχει γίνει. Το ίδιο και με το Μέγαρο Τσαλόπουλου. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα για το οποίο επίσης έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμαρχος. Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το 2009, δεν αποπληρώθηκε, με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου και πληρώθηκε τελικώς μέσα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
 Το γιατί είναι κλειστό αφορά απολύτως τη διοίκηση. Από τη στιγμή που το έργο έχει ολοκληρωθεί πρέπει να παραδοθεί. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και το θέμα της Αστικής Σχολής που πρέπει και αυτό να το φέρουμε σε εκείνο το επίπεδο που του αξίζει και να διευθετήσουμε το πρόβλημα που προέκυψε με το «τυφλό» οικόπεδο στο πίσω μέρος, κάνοντας πεζόδρομο το χώρο της αυλής.

Υπάρχει μια γενικότερη διαπίστωση ότι όσα γίνονται αφορούν κυρίως την πόλη της Κατερίνης και ότι η περιφέρεια έχει αφεθεί στο έλεός της. Πολλές φορές η διοίκηση του Δήμου επικαλείται την οικονομική δυσπραγία ή τα προβλήματα του Καλλικράτη για να δικαιολογήσει αυτή την εγκατάλειψη της υπαίθρου ή των παραλιακών οικισμών. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Στο πλαίσιο του Καλλικράτη έχουν οριστεί θεματικοί αντιδήμαρχοι και όχι γεωγραφικοί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι των απομακρυσμένων περιοχών να αισθάνονται παραμελημένοι. Ο Δήμος είναι τεράστιος. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η γεωγραφική κατανομή των Δήμων από τη σημερινή κυβέρνηση. Αν δεν αλλάξει θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες της ορεινής Πιερία, πιθανόν με την τοποθέτηση ενός γεωγραφικού αντιδημάρχου που θα έχει άμεση πρόσβαση και γνώση στα προβλήματα και στις λύσεις τους και έναν αντίστοιχο στην παραλιακή ζώνη.
Μια άλλη αδυναμία του Καλλικράτη είναι ότι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων στα χωριά έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο με αποτέλεσμα όλα τα ζητήματα, μικρά ή μεγάλα, να αποφασίζονται από τον κεντρικό Δήμο. Για παράδειγμα το τοπικό συμβούλιο Παραλίας γνωμοδότησε αρνητικά στην εκποίηση των δημοτικών ακινήτων και ο δήμαρχο και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε τελικώς για την εκποίησή τους. Για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να επιλέξουμε νέους ανθρώπους, που μένουν στα χωριά  τους και έχουν όρεξη να προσφέρουν, ανεξάρτητα από το αν είναι «δικοί μας» ή όχι.
Δηλαδή, οι πολιτικές επιλογές μιας διοίκησης μπορούν να λύσουν ζητήματα που γεννά η νομοθεσία του Καλλικράτη;
Τέλειο σύστημα δεν υπάρχει. Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη αφού έχουμε διαγνώσει τις αδυναμίες πρέπει να τις λύσουμε. Εκτός από τους αιρετούς πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και ο υπηρεσιακοί παράγοντες. Θα πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα το προσωπικό του Δήμου. Είχαμε πρόσφατα το φαινόμενο μηχανικών που μετακινήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία ή την πολεοδομία και βρέθηκαν στο ΚΕΠ ή στο γκαράζ.
Μετακινήσεις που δεν φαίνεται να εξυπηρετούν την ανάγκη λειτουργίας του Δήμου και προφανώς έγιναν με άλλα κίνητρα. Επίσης, δεν μπορεί ο Δήμος να έχει πέντε υπαλλήλους κατόχους πτυχίου νομικής και να μην έχει νομική υπηρεσία. Θα μπορούσαν οι υπάλληλοι αυτοί να στελεχώσουν διοικητικά το γραφείο νομικής προστασίας του Δήμου.

 Είχατε θέσει ως συνδυασμός, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έντεκα ερωτήματα στην τότε διοίκηση του Δήμου. Από τότε φαίνεται πως τα ξεχάσατε, και αυτά που βρίσκονται σήμερα στην επικαιρότητα, είναι το κλείσιμο δύο ανενεργών δημοτικών επιχειρήσεων, της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής και της Κατασκευαστικής Εταιρίας.

Προεκλογικά, είχαμε θέσει κάποια ερωτήματα, κάποια γκρίζα σημεία, τα οποία απαιτούσαν διευκρινίσεις. Είναι αλήθεια, ότι δεν πιέσαμε όσο έπρεπε τη διοίκηση προεκλογικά. Δεν καταφέραμε να κάνουμε τη διοίκηση να απολογηθεί για αυτά. Προεκλογικά δεν το καταφέραμε και μετεκλογικά δεν το έχουμε αναδείξει. Ουσιαστικά, όλη η λειτουργία του Δήμου καθρεφτίζεται σε αυτά τα προβλήματα.
Χθες αντιμετωπίσαμε το θέμα της Ολυμπιακής Αναπτυξιακής που από το 2013 δεν έχει αντικείμενο. Παρόλα αυτά υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι που χρεώνουν την επιχείρηση με μισθούς και τώρα οι δύο προσλαμβάνονται στο Δήμο. Όσον αφορά στην Κατασκευαστική Εταιρία, είναι ένα κουφάρι. Μεγάλα λόγια το 2009 με την ίδρυσή της. Κούφια λόγια πέντε χρόνια μετά! Τέσσερα έργα των 45.000 ευρώ ανατέθηκαν και κανένα δεν έγινε. Πού είναι οι 333.000 ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης; Γιατί τα γραφεία είναι κλειδαμπαρωμένα; Γιατί συσσωρεύονται λογαριασμοί και εξώδικα προμηθευτών που περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους;

Σε αυτές τις εκλογές συμμετείχες ως συνεργαζόμενος στον Άλλο Δρόμο, έναν συνδυασμό που στηρίχθηκε κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως βλέπεις έναν χρόνο μετά τις εκλογές, αυτή τη συνεργασία;

 Βρέθηκα στο συνδυασμό του Άλλου Δρόμου, γιατί συμφώνησα σε ένα βασικό κείμενο αρχών και θέσεων που ήταν το κοινό μας «θέλω» για την αυτοδιοίκηση. Ήταν αυτό που και εγώ αλλά και οι υπόλοιποι που είχαν ξεκινήσει το συνδυασμό είχαμε στοχοθετήσει. Είχαμε διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό τόπο προορισμού. Μέσα από την κοινή διακήρυξη ουσιαστικά σκιαγραφήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε σε όλα τα επίπεδα.
 Οι προτάσεις που κάναμε τότε είναι κοινές και εντάχθηκαν στο κοινό πρόγραμμα του Άλλου Δρόμου. Συμφωνήσαμε ότι όσα μας ενώνουν είναι αυτά που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε. Και έτσι πορευόμαστε και σήμερα. Με προβλήματα αλλά δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Πως κρίνετε την ως τώρα πορεία του Άλλου Δρόμου; Πολλοί μιλούν για έλλειψη συντονισμού και ότι αφήνετε ουσιαστικά την συμπολίτευση να παίζει μόνη της...

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει η σχετική απειρία των νέων συναδέλφων, που πολύ γρήγορα όμως θα εκλείψει, καθώς είναι όλοι τους άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες και διάθεση για προσφορά. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια έλλειψη συντονισμού που προκύπτει κυρίως από την απουσία του επικεφαλής.
Καλώς ή κακώς αυτός που καλείται να συντονίζει μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει με τη φυσική του παρουσία να είναι παρών. Να εμπνεύσει τον κόσμο ότι είναι μέσα στην καρδιά των προβλημάτων και ότι μπορεί να τα λύσει. Ο συντονισμός χρειάζεται φυσική παρουσία. Ο επικεφαλής πρέπει να είναι από δίπλα, να παρακινεί και να εμψυχώνει. Να είναι εκεί για να συμβουλεύει, να δίνει το know how και να απαιτεί από τους συνεργάτες του να δουλεύουν όπως ο ίδιος

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα e-pieria.gr