Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Οι εκδηλώσεις της Ε.Π.Μ.Κατερίνης. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ… ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


   *Με την ολοκλήρωση του συναυλιακού μέρους της χορωδιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στο πλαίσιο των ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, οι Αρτινοί, Εδεσσαίοι και Πιεριείς χορωδοί συνέχισαν τη βραδιά, αυτή τη φορά με χορό και τραγούδι.


   *Από την αίθουσα της εκδήλωσης του 2ου και 5ου Λυκείου (πρώην Πολυκλαδικό) στην κοσμική της «ελιάς».
   
*Οι «παρολύμπιοι» με τραγουδιστή τον Ηλία Παπάζογλου προσέφεραν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ρεπερτόριο παραδοσιακό και σύγχρονο. Ακολούθησε το σχήμα «τρεις χωρίς… κούκο» που συντόνιζε ο ταμίας της Ε.Π.Μ. Γρηγόρης Μιτσοκάπας (κιθάρα). Μαζί του η Κωνσταντίνα Αδελφοπούλου (πνευστά) και ο χορωδός Ιωάννης Πετρίδης (μπαγλαμάς).

  *Όταν ο Γρηγόρης  αφιέρωσε τραγούδι του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στον επίτιμο πρόεδρο της Εστίας Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, λίγο-πολύ όλοι βρέθηκαν στην πίστα συνοδεύοντας ρυθμικά τις χορευτικές φιγούρες του παλαίμαχου χορευτή. Η αγάπη, η αναγνώριση και ο σεβασμός στον επίτιμο.
  
*Ο Γρηγόρης πάντως αφιέρωσε πολλά τραγούδια και στο φίλο του ιατρό Δρ. χειρουργικής Χαράλαμπο Μακρίδη.
  
  *Ακόμα και τον …δύσκολο στο χορό μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη οδήγησε στην πίστα ο ταμίας των Πιερίδων Μουσών.
   
*Για αρκετή ώρα συνομίλησαν ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης με την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Άρτας «Μακρυγιάννης» Δήμητρα Αξιώτη. Η προοπτική της αδελφοποίησης Εστίας Πιερίδων Μουσών και «Μακρυγιάννη» καθώς και η κοινές συναυλίες των χορωδιών των δύο συλλόγων σε Αρχαία Πύδνα (29 Αυγούστου 2015-πανσέληνος) και αμέσως μετά στην Άρτα, επικέντρωσαν την κουβέντα. Οι  Ηπειρώτες παράλληλα επισκέφτηκαν και την αρχαία Πύδνα για να γνωρίσουν το χώρο που θα δώσουν τη συναυλία.

  *Η πρόεδρος του συλλόγου «Μακρυγιάννης» Δήμητρα Αξιώτη στην αντιφώνησή της αναφέρθηκε στην τιμητική για την ιδιαίτερη πατρίδα της, συναυλία, που παραχώρησε στις 8 Νοεμβρίου 2014 η χορωδία της Ε.Π.Μ., με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Όπως είναι γνωστό η Άρτα είναι η πατρίδα του ενός από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του Νικολάου Σκουφά. « Ήταν η απαρχή μιας συνεργασίας που σίγουρα έχει μέλλον. Είμαστε ευτυχισμένοι για αυτή την πολιτιστική συνύπαρξη.»
   
*Η αποστολή των Εδεσσαίων αποχώρησε μετά το βραδινό γλέντι, ενώ των Αρτινών παρέμεινε στην Πιερία και την επόμενη μέρα, την Κυριακή 31 Μαΐου 2015. Ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στο Λιτόχωρο. Βλέπετε ο πολιτισμός είναι ένας καλός εκφραστής του τουρισμού.

  *Συγχαίροντας τον μαέστρο και τα μέλη της χορωδίας του Δήμου Έδεσσας Μιλτιάδη Κασσάρα, η γενική γραμματέας της Εστίας Κλειώ Δημάση κατά τη διάρκεια της απονομής αναμνηστικού δώρου του συλλόγου της Κατερίνης, αφού τους ευχαρίστησε, επισήμανε: «Ξεκινήσαμε μια αξιόλογη συνεργασία. Με την ελπίδα και προοπτική ανάλογων συναντήσεων, σας εύχομαι κάθε δυνατή επιτυχία στο έργο σας.» Είναι χαρακτηριστικό, ότι η χορωδία της Πέλλας ιδρύθηκε το 2013 και ήταν η πρώτη της εμφάνιση μακριά από την Έδεσσα.
  
  *Αεικίνητος ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Αναστάσιος Πολυχρονίδης φρόντιζε για την επιτυχία της χορωδιακής συνάντησης. Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό της η έφορος χορωδίας Ειρήνη Βενετσάνου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θετική ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Ανακούφιση και χαρά με το τέλος της συναυλίας. Η ευθύνη του συντονισμού ενέτεινε την αγωνία της. Λογικό άλλωστε.
  
  *Επικροτήθηκε η συμβολή του ιατρού και επί σειρά ετών εφόρου της χορωδίας Αντωνίου Μπίντα, τόσο για τη συνεργασία με το σύλλογο της Άρτας, όσο και ευρύτερα. Στην παρέα του και ο για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης Νίκος Δουκάκης.
  
  *Ο διοικητικός της Εστίας και καλλιτέχνης ξυλογλυπτικής και χαρακτικής με χρώματα εμποτισμού Νίκος Σπανός πρόσφερε έργο του για τη λαχειοφόρο αγορά του συλλόγου. Ανάλογη προσφορά και της εφόρου αιμοδοσίας και χορωδού Κατερίνας Ιορδανίδου που διέθεσε για τον ίδιο σκοπό μια δημιουργία της, ένα χειροποίητο κόσμημα.

  *Αθόρυβος εργάτης των εκδηλώσεων, όπως πάντα, η έφορος λόγου και τέχνης της Εταιρείας Πιερικών Μελετών- Εστία Πιερίδων Μουσών, Μπέλλα Βλαχοπούλου. Διακριτικοί και πάντα παρόντες, οι έφοροι Ευάγγελος Γκούτζας και Παναγιώτης Σάββας.

  *Η έφορος χορωδίας Ειρήνη Βενετσάνου ενθουσιασμένη από την υποστήριξη μελών και φίλων του τμήματος, αισθάνθηκε την υποχρέωση να εκφράσει τις ευχαριστίες της σε όσους και όσες ετοίμασαν  τον πλούσιο μπουφέ.


  *Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή, από αυτές που οι άνθρωποι του πολιτισμού διοργανώνουν.