Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Χορωδιακή συνάντηση Ε.Π.Μ. Κατερίνης. ΒΡΑΔΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

   

   Με τη χορωδιακή συνάντηση τεσσάρων χορωδιακών σχημάτων το Σαββατόβραδο 30 Μαΐου 2015 (αίθουσα πολυκλαδικού), η Κατερίνη έζησε στιγμές μοναδικής μουσικής πανδαισίας. Ήταν μια ακόμα σημαντική εκδήλωση των φετινών ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ που διοργανώνει αυτή την περίοδο η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

    Συμμετείχαν οι χορωδίες «Μακρυγιάννης» της Άρτας, η Δημοτική της Έδεσσας και τα δύο χορωδιακά σχήματα της Ε.Π.Μ. , η τετράφωνη μικτή και η «de profudis».


  
Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο Περικλής Χατζηγιάννης, είπε: «Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή χορωδιακή συνάντηση που διοργανώνει η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και η οποία φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.
  Απόψε θα απολαύσουμε τέσσερις αξιοζήλευτες χορωδίες οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα μας ταξιδέψουν στα αέναα μονοπάτια που μουσικού ορίζοντα. Θα ερμηνεύσουν έργα κλασσικά, παραδοσιακά δημοτικά και τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
  Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.
  
Την χορωδιακή συνάντηση επιμελείται οργανωτικά η εφορεία χορωδίας με συντονίστρια  την έφορο του τμήματος Ειρήνη Βενετσάνου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.»
   Υποδεχόμενος  το κοινό και τους συντελεστές της βραδιάς, ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Αναστάσιος Πολυχρονίδης, επισήμανε: « Η εφορεία χορωδίας της Ε.Π.Μ. Κατερίνης υλοποιώντας τη φιλοσοφία για συνεργασία και ανταλλαγή χορωδιακών και όχι μόνο συναντήσεων, διοργάνωσε τούτη τη συνάντηση,  επιθυμώντας να προσφέρει στο Πιερικό κοινό υψηλού επιπέδου και κύρους εκδηλώσεις.
   Με τον σύλλογο « ο Μακρυγιάννης», η χορωδία και γενικότερα η Εστία ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο σειρά πολιτιστικών επαφών με απαρχή την παρουσίαση στις 8 Νοεμβρίου 2014 στην Άρτα του ιστορικού-λαογραφικού και μουσικού αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, εκδήλωση που συγκίνησε και ενθουσίασε την κοινωνία της Ηπειρωτικής πόλης. Η συνύπαρξη θα συνεχισθεί με κοινή συναυλία το φετινό καλοκαίρι στην Αρχαία Πύδνα και στην Άρτα.
  
Με τη χορωδία του Δήμου Έδεσσας το  αποψινό συναπάντημα  αποτελεί το ξεκίνημα σειράς συνεργασιών, με γνώμονα την προσφορά στο φιλοθεάμον κοινό πολυποίκιλων μουσικών ακουσμάτων. Σας ευχαριστώ όλους. Καλή ακρόαση.»
   Τη χορωδία του Δήμου Έδεσσας διηύθυνε ο Μιλτιάδης Κασσάρας (στο πιάνο ο Φοίβος Φίλκας), του «Μακρυγιάννη» Άρτας ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, ενώ τα δύο σύνολα της Εστίας ο Ευθύμιος Μαυρίδης (στο πιάνο η Χρύσα Γιαννικώτσιου και η Νάντια Χύμμα).
   Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ 2015 και μαέστρος των χορωδιών της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Ευθύμιος Μαυρίδης με το τέλος της συνάντησης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι όλες οι χορωδίες γοήτευσαν και ικανοποίησαν τους φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η ποικιλία του ρεπερτορίου και το υψηλό επίπεδο των τεσσάρων συνόλων, μας ενθαρρύνει να θεσμοθετήσουμε ανάλογες συναντήσεις. Με τους Αρτινούς προγραμματίσαμε κοινές συναυλίες εδώ και στην Ηπειρωτική πόλη. Το ίδιο θα πράξουμε και με τη Δημοτική Έδεσσας. Συνεχίζουμε στο άμεσο διάστημα το αξιόλογο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων μας, με κορύφωση στο τέλος της χρονιάς, τη συναυλία στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών. Δηλώνουμε παρών και συνεχίζουμε μουσικά.»

Ενθουσιασμένη για την επιτυχία του εγχειρήματος η έφορος χορωδίας της Εστίας Ειρήνη Βενετσάνου, τόνισε: «Σας ευχαριστώ που μας βοηθήσατε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο, τη χορωδιακή συνάντηση. Μια πρωτοβουλία που ανοίγει ορίζοντες ευρύτερων συναυλιακών συναντήσεων.  Πιστεύω ότι απόψε ικανοποιήσαμε κάθε μουσική απαίτηση. Θερμά συγχαρητήρια στις χορωδίες. Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ στους συνεργάτες-μέλη της εφορείας της χορωδίας.»
   Πριν κλείσει τη βραδιά η Μαρία Δραγασιά  με το τραγούδι «δρόμοι παλιοί», ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης απένειμε αναμνηστικό της χορωδιακής συνάντησης στην πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Μακρυγιάννης» Άρτας Δήμητρα Αξιώτη, ενώ η γενική γραμματέας της Εστίας Κλειώ Δημάση τίμησε με τη σειρά της τον μαέστρο της Δημοτικής χορωδίας Έδεσσας Μιλτιάδη Κασσάρα.
  Ένας ακόμα σολίστας ο Δημήτρης Χωνός, απέδωσε το «Εις Σάμον» των Θεοδωράκη-Κάλβου.
  Παρόντα στην εκδήλωση και τα μέλη της διοίκησης της Ε.Π.Μ. Κατερίνης Γρηγόρης Μιτσοκάπας (ταμίας), οι έφοροι Παναγιώτης Σάββας (χορευτικού), Ευάγγελος Γκούτζας (διεθνούς Φεστιβάλ), Μπέλλα Βλαχοπούλου (λόγου και τέχνης) και το μέλος Νίκος Σπανός.
  Επίσης οι υπεύθυνοι των εφορειών Ηλίας Παπάζογλου (παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής) και Κατερίνα Ιορδανίδου (αιμοδοσίας).
  Η χορωδιακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή συνεστίαση και γλέντι  στο κοσμικό κέντρο «ελιά» της Κατερίνης, με τη συνοδεία μουσικής από τους «παρολύμπιους» και το συγκρότημα «τρεις χωρίς κόντρα».