Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» και βελτιώνει τις διατάξεις για το νομοσχέδιο της ιθαγένειας


  • Το Ποτάμι επί της αρχής υπερψήφισε το νομοσχέδιο αναγνωρίζοντας ότι με αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννιούνται στην Ελλάδα και μετέχουν στην ελληνική Παιδεία.
  • Το Ποτάμι θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
  • Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας μας στην Κυβέρνηση είναι να μην αποτελεί η επί πενταετία νόμιμη διαμονή των γονέων πριν τη γέννηση του παιδιού προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ιθαγένειας στους ανήλικους μαθητές. Συγχρόνως όμως να απαιτείται τα παιδιά των μεταναστών να έχουν ολοκληρώσει το Δημοτικό για να τους χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια.
  • Πυρήνας της πρότασης είναι η αντίληψή μας ότι ένα σύγχρονο σύστημα απόδοσης της ιθαγένειας σε ανήλικους οφείλει να θέτει στο επίκεντρο το παιδί και την ουσιαστική ένταξή του.
  • Να μην εξαρτά την ιθαγένεια του παιδιού από επιλογές που έκαναν οι γονείς του πριν γεννηθεί αλλά από την ουσιαστική συμμετοχή του παιδιού στο εκπαιδευτικό σύστημα και από την θέληση των γονιών να δημιουργήσουν στη χώρα μας το βιοτικό κέντρο του παιδιού τους, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω της εγγραφής και φοίτησης του σε σχολείο στην Ελλάδα.
  • Μας ενδιαφέρει η ουσία. Μας ενδιαφέρει να απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες των μεταναστών και των παιδιών τους. Μας ενδιαφέρει να μη στερηθούν αυτοί οι άνθρωποι κανένα δικαίωμα που δικαιούνται. Μας ενδιαφέρει η πραγματική κοινωνική ένταξη των παιδιών και όχι η κατ’ όνομα. Και τέλος μας ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή που εξασφαλίζει ο πολιτισμός και η παιδεία μας.
  • Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Ποταμιού, θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν άμεσα την ελληνική ιθαγένεια χιλιάδες παιδιά μεταναστών, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να περιμένουν μια δεκαετία.