Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ενημερωτική εκδήλωση για τα αποτελέσματα του προγράμματος INDES - MUSA στο Καλοχώρι


          Τα αποτελέσματα του ερευνητικού, πρωτοποριακού προγράμματος INDES - MUSA, που υλοποιείται στο Καλοχώρι, θα παρουσιαστούν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Δέλτα, τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου (πλατεία Δημοκρατίας), σε συνεργασία με την ένωση φορέων υλοποίησης του προγράμματος. Το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Καλοχώρι, που αποτέλεσε το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος μαζί με την Σαγκάη της Κίνας, μιας και προκύπτουν στοιχεία για το έδαφος της περιοχής.


          Η ερευνητική πρόταση INDES-MUSA έχει ως βασικό άξονα δράσης την εφαρμογή ενός καινοτόμου πολυπαραμετριού δικτύου παρακολούθησης της εδαφικής παραμόρφωσης και της σεισμικής δραστηριότητας σε σεισμογενή πολεοδομικά σύνολα τα οποία παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα υποχωρήσεων.
          Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου, με πεδία εφαρμογής το Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα και τη Σαγκάη της Κίνας, περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά, όπως η γειτνίαση με το Λιμάνι, η συνύπαρξη αστικής και βιομηχανικής ζώνης, η ύπαρξη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
          Ο σχεδιασμός του δικτύου θα παρέχει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης πρότασης πολυπαραμετρικής ενοργάνωσης, συνδυάζοντας διαφορετικά καταγραφικά συστήματα για την παρακολούθηση τόσο της εδαφικής υποχώρησης μέσω εναέριας τεχνολογίας Lidar, κινητών GNSS δικτύων, παλιρροιογράφων και σταθμιγράφων υδροφόρου ορίζοντα όσο και της σεισμικής κίνησης μέσω επιταχυνσιογράφων και μόνιμων δικτύων GNSS.

          Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ-ΙΤΣΑΚ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την εταιρεία Geosystems Hellas, το χρηματοδότησε η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) χρηματοδότησε, ενώ συνεργάστηκαν και οι υπηρεσίες του Δήμου Δέλτα.