Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οι συναλλαγές με απλά μαθηματικά :

Η κυβέρνηση "σκέφτεται" να βάλει φόρο 1% σε κάθε συναλλαγή (Τάδε έφη ο υπουργός οικονομικών κ. Σταθάκης - ναι αυτός που ξέχασε ένα μύριο και κάτι ψιλοακίνητα)

Για να δούμε τι σημαίνει για τους εμπόρους αλλά και για τους καταναλωτές, αφού όλοι είμαστε αλυσίδα (αχ πότε θα το καταλάβουμε αυτό;):


Αγοράζει ο έμπορος ένα προϊόν που έχει κόστος 100?. Βάζει ένα κέρδος 20% οπότε πάμε στα 120?. Έρχεται το κράτος μετά και βάζει έναν ΦΠΑ 23% οπότε πάμε στα 147,60?. Στην τιμή αυτή, αν ο πελάτης πληρώσει με πιστωτική, ο έμπορος φεσώνεται 2-2,5% και τα κέρδη του πέφτουν από τα 20? στα 16,3? (προσέξτε: το 2,5% είναι επί ολόκληρου του ποσού συναλλαγής)! Αν βάλει και το 1% που "σκέφτεται" η κυβέρνηση τότε τα κέρδη πέφτουν στα 14,8?. Και ξανάρχεται η κυβέρνηση μέσω της εφορίας και παίρνει το 29% επί των κερδών της επιχείρησης και έτσι τα κέρδη του εμποράκου πέφτουν στα 10,5? !!! Από αυτά πρέπει να πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο, υπαλλήλους, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και δεν συμαζεύεται και να του μείνουνε λεφτά να φάει, να ανακαινίσει, να μετακομίσει, κτλ.

...και μετά αν ανέβουν κι άλλο οι τιμές, θα μιλάνε στα πάνελ για την αισχροκέρδεια του εμποράκου!

Άντε και ... καλή μας χρονιά!


Αϊναλής Παντελής