Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Οι Μωμόγεροι έκλεψαν την παράσταση στην προτελευταία ημέρα λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. (ΒΙΝΤΕΟ)



Πλούσιο καλλιτεχνικό και παιδικό πρόγραμμα για όσους επέλεξαν να βρεθούν στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

Αυτοί που έκλεψαν όμως την παράσταση και ξεσήκωσαν τον κόσμο ήταν οι Μωμόγεροι!


*( Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα.
Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος αλλά και γέρος. Στο έθιμο οι λέξεις αυτές συνδέονται με τις μιμιτικές κινήσεις των πρωταγωνιστών-γερόντων

Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας. Στο δρώμενο αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων.

Το δρώμενο λαμβάνει χώρα το όπου ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο "αράπης". Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία φλερτάρει με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας "αράπης"). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο "αράπη" με τον γέρο Κιτί Γοτσά.)*


Οι Μωμόγεροι ξεσήκωσαν τον κόσμο στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό και στο τέλος παρέσυραν μικρούς και μεγάλους σε έναν τρελό χορό!

Η Μαριάννα Γιαννακίδου με το θεατρικό «Ο Αδέσποτος Κώστας» ξετρέλανε τα μικρά παιδιά στην Παραμυθούπολη!

Και η Αθηνά Τσέρμπακ παρουσίασε τον «Εγωιστή γίγαντα» του Όσκαρ Ουάιλτν, ένα κλασικό και αγαπημένο επίκαιρο παραμύθι.

Στο «Αράνι» η μουσική άρχισε από τις 6:00 με τους Μάκη Λολοσίδη, την Χριστίνα Γεωργιάδου και τον Γιώργο Μπαλατζή να μας ταξιδεύουν στα μονοπάτια του έντεχνου και ροκ τραγουδιού.
Την Λαϊκή Ορχήστρα να εντυπωσιάζει και στο τέλος τον Σταύρο Χαραλαμπίδη με το επιτελείο του να ξεσηκώνει τον κόσμο στην πίστα!

Χρόνια πολλά! Τελευταία ημέρα αύριο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού και θα είμαστε όλοι εκεί!

ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ