Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ο Ευγένιος Τριβιζάς σήμερα το απόγευμα στην Κατερίνη.


Με τον Ευγένιο Τριβιζά θα "ανοίξει" τις φετινές διαλέξεις της την προσεχή Δευτέρα 18-1-2016 η Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Ο Διάσημος Εγκληματολόγος και συγγραφέας Παιδικών βιβλίων ζεί μόνιμα στην Αγγλία και είναι εξαιρετική Τιμή η παρουσία του στην πόλη μας. Το θέμα της ομιλίας του κ.Τριβιζά είναι: H Σφαγή των νηπίων (Φαντασία - Παιδί & Εξουσία)
Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει σε µια από τις λιγότερο διαδεδοµένες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα παραµύθια του, όµως, όπως και αυτά του Άντερσεν, έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν την καρδιά και το µυαλό των αναγνωστών όχι µόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο.



Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ µελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνηµάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουµασιλάνδη, τη Χώρα των Χαµένων Χαρταετών και την Πολιτεία µε Όλα τα Χρώµατα εκτός από το Ροζ.
Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα µηχάνηµα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπηµένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασµός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, µε το οποίο όχι µόνο βλέπει κανείς τα αστέρια, αλλά άµα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιµος χαρτοπόλεµος, η µπανιέρα µε τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάµενος ανεµόµυλος, η τσουλήθρα µε τα σκαλοπάτια, η µελωδική οµπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδροµικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).
Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνηµάτων µε τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους.
Ο Ευγένιος έχει µία µοναδική συλλογή από κοµµάτια παλιών παραµυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαµβάνει: ένα πούπουλο από το µαξιλάρι που κοιµόταν η πεντάµορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωµένου γάτου, ένα τούβλο από το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Επίσης Senior Research Fellowτου Πανεπιστημίου Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director of Criminal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες.
Τα θεατρικά του έργα "Το όνειρο του σκιάχτρου" παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του Χίλιες και Μία Γάτες σε μετάφραση του ZRudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (PictureBooks). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά , γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει βραβευθεί από τους οργανισμούς:
1.      Ακαδημία Αθηνών
2.      Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών
3.      Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου*
4.      Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά
Έχει πάρει επίσης τα εξής βραβεία:
1.      Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας
2.      Parents Choice Amazing Accomplishment Award
3.      The Sheffiedls children's Book Award Commendation
4.      HudsonMassachusetts Children's Choice Award
5.      Arizona Library Association Young Readers Award