Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης χαιρετίζει το λαό της Πιερίας καθώς επίσης και το 2ο   Γενικό  Λύκειο Κατερίνης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  για τη συγκέντρωση  τροφίμων, για τους πρόσφυγες των Διαβατών. Η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, Σύριοι και Ιρακινοί, στο στρατόπεδο των Διαβατών περιγράφεται μόνο με μια λέξη. Φρίκη!


 Άνθρωποι που ζουν σε σκηνές, εκτιθέμενοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο, οι οποίοι μας ζητούσαν να τραβήξουμε βίντεο για να το προβάλουμε στην τηλεόραση έτσι ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις συνθήκες διαμονής, υγιεινής και  ασφάλειας. Το φαγητό, μας έλεγαν, τη μια μέρα είναι ρύζι, την άλλη μακαρόνια. Ένα κρουασάν, ένα γάλα ή ένα χυμό το πρωί και ένα κρύο σάντουιτς το βράδυ. Καθόλου λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες αρρωσταίνουν από γαστρεντερίτιδα, πυρετό αποτέλεσμα της κακής διατροφής, αλλά και των  συνθηκών  κράτησης. Άνθρωποι απελπισμένοι, παιδιά ορφανά, άρρωστα, να περιμένουν με αγωνιά να ανοίξουν τα σύνορα, να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα  έγγραφα για να φύγουν για τον τελικό τους προορισμό, πιστεύοντας σε μια  καλύτερη ζωή.
Σε κάθε συνάντηση  με έναν πρόσφυγα διαγράφονταν  και ένα προσωπικό ή  οικογενειακό δράμα. Μια γυναίκα θρηνούσε το χαμό του παιδιού της που πνίγηκε  μπροστά στα  μάτια της και μας έλεγε οτι θα αυτοκτονήσει. Άλλοι μας ζητούσαν να μοιράσουμε εμείς τα τρόφιμα επειδή πεινούσαν. Σε άλλους πάλι, έχει φωλιάσει ο φόβος.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των Ιμπεριαλιστικών πολέμων  της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Τα  σχέδια  που είχαν ετοιμάσει εδώ και χρόνια οι ιμπεριαλιστές για τη δημιουργία της  νέας βόρειας Αφρικής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για να βάλουν χέρι οι αστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στους ενεργειακούς πόρους ανεξάρτητων κρατών.  Όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι διάδρομοι περάσματος των εμπορευμάτων, κ.α., για να κάνουν χρυσές δουλειές, βουτηγμένες στο αίμα των λαών, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 
Αυτά  τα σχέδια επιβεβαιώνονται για ακόμη  μια φορά από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα το προσφυγικό. Η συζήτηση δεν ήταν πώς να σταματήσουν τον πόλεμο, τις επεμβάσεις που οι ίδιοι κάνουν σε μια σειρά ανεξάρτητες χώρες, όπως στη Συρία, τη Λιβύη, το  Ιράκ, κ.α., αλλά πως θα διαχειριστούν τα θύματα τους, τους  πρόσφυγες.
Πως θα κάνουν τα hot spot, τα κέντρα διαλογής, ώστε το καλύτερο κομμάτι  του ανθρώπινου δυναμικού να γίνει φθηνό εργατικό δυναμικό για τα μονοπώλια της  Ε.Ε., και το άλλο κομμάτι να μείνει παγιδευμένο στη χώρα μας στα κέντρα, hot spot,   ανθρώπινων ψυχών.. .
Όλοι οι λαοί, όπως και ο ελληνικός, πρέπει να βγάλουν γρήγορα τα συμπεράσματα τους. Ο δρόμος που χαράζουν οι αστικές κυβερνήσεις οι οποίες υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης,  βάζουν σε άμεσο κίνδυνο  την παγκόσμια ειρήνη, για τα κέρδη των αστικών τάξεων.
Είμαστε ενάντια στη δημιουργία hot spot- αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.
Η λύση για τους πρόσφυγες σήμερα είναι μια. Η δημιουργία οργανωμένων κέντρων φιλοξενίας λίγων ημερών, με γιατρούς, νοσοκόμες, ψυχολόγους, μεταφραστές, χώρους υγιεινής και ασφάλειας. Χώρους  που θα  μπορούν να φάνε οι άνθρωποι, να παίξουν τα παιδιά μέχρι να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους για να πάνε στη χώρα προορισμού τους.
Τα κέντρα αυτά να είναι στους χώρους που αποβιβάζονται οι πρόσφυγες και από εκεί να φεύγουν με όλα τα μέσα  μεταφοράς, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, με έξοδα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Το κλείσιμο των συνόρων είναι παράνομο και εναντιώνεται στη συνθήκη της Γενεύης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθεί ο λαός μας άμεσα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, απομονώνοντας  τις ακραίες φασιστικές φωνές, τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου που σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους, υπηρετώντας τους στόχους του κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα  να δυναμώσουν οι αγώνες  με τους άλλους  λαούς να απαιτήσουμε να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, διαφορετικά οι λαοί θα πληρώνουν συνέχεια βαρύ φόρο αίματος για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης