Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Χώροι θρησκευτικής λατρείας της Πιερίας: παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια

Χώροι θρησκευτικής λατρείας της Πιερίας: παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια

Για ακόμη μια χρονιά η Εφορεία Φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών συμμετέχει στις Εαρινές Ημέρες με έκθεση που αφορά τους χώρους θρησκευτικής λατρείας του νομού.
Δεκαοκτώ ερασιτέχνες φωτογράφοι με ενενήντα μια φωτογραφίες επιχειρούν να αποτυπώσουν στοιχεία από τις παλιές εκκλησίες της Πιερίας και τα απόμακρα ξωκλήσια όπου- υπό το φως το ιλαρόν -τα ιερά και τα όσια, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να λατρεύονται και να αφηγούνται μιαν άλλη, πέρα από τα εγκόσμια ιστορία, την ιστορία του Θεανθρώπου.


Ο επισκέπτης της Έκθεσης θα περιπλανηθεί νοερά στους δρόμους της πόλης αλλά και στην εξοχή της Πιερίας όπου θα ακούσει το προσκλητήριο του σήμαντρου αλλά και τους Ψαλμούς της Ορθοδοξίας και θα φιλήσει κατανυχτικά το σύμβολο της χριστιανοσύνης, θα θαυμάσει τις τοιχογραφίες, φθαρμένες και πιο σύγχρονες ,τα κειμήλια της Θείας Λειτουργίας και τα σεβάσμια πρόσωπα των μοναχών.
Πιο ενδιαφέρον ακόμα είναι ότι η φωτογραφική περιπλάνηση αυτή περιλαμβάνει λήψεις σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους και μάλιστα στις τέσσερις εποχές του χρόνου γεγονός που την καθιστά ποικίλη και σφαιρική.
Ως μέλη της Εφορείας Φωτογραφίας ευχόμαστε και ελπίζουμε από βάθος καρδιάς το εγχείρημα μάς να αποτυπώνει αισθητικά και ιδεολογικά το έρεισμα της Πίστης μας ότι ο άνθρωπος κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν επλάστη.

Ας είναι η συνάντηση μας αφορμή για ανάταση και εγκαρδίωση όπως είναι για εμάς άλλωστε κάθε φορά μια απόπειρα φωτογραφίας!