Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ


Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.
Της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.


Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.


Κατά τη διάρκεια του 20ού αι. στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής φιλοξενήθηκε Σανατόριο και στη συνέχεια Ψυχιατρείο. Σήμερα στον περιβάλλοντα την Ιερά Μονή χώρο λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.


Η Ιερά Μητρόπολις καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση της λειτουργικής ζωής, με την τέλεση ι. ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας.


Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία που τελέστηκε την παρελθούσα Κυριακή προσήλθαν πιστοί από τα πλησιόχωρα χωριά και την Κατερίνη, μεταξύ των οποίων ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Μετά τη Θ. Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο των Πατέρων, εφημερίων και εργαζομένων της Ιεράς Μονής.

Τέλος, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή της ιστορικής εικόνας των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Πέτρας και εν Ναούση μαρτυρήσαντος.