Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Σ. Καστόρης: προάσπιση της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων

Την έντονη ανησυχία των ακτινιδιοπαραγωγών της Πιερίας για την υποβάθμιση και δυσφήμιση -στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού- της ποιότητας του προϊόντος τους από τη δραστηριοποίηση αφερέγγυων εμπόρων, την ανεξέλεγκτη πρόωρη κοπή και διακίνηση ανώριμων ακτινιδίων και την εξαγωγή «χύμα» προϊόντος, μετέφερε ο βουλευτής Πιερίας Αστέριος Καστόρης στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ακτινιδιοπαραγωγών από όλη τη χώρα, ο βουλευτής Πιερίας μετέφερε στον αναπληρωτή υπουργό το επιτακτικό αίτημα των παραγωγών της δυναμικής αυτής Πιερικής καλλιέργειας (παράγουν το 40% της του πλέον εξαγώγιμου ελληνικού αγροτικού προϊόντος) για θωράκιση και προστασία της ποιότητας του προϊόντος τους.

«Ήταν μια άκρως εποικοδομητική, αλλά και αποτελεσματική συνάντηση», εκτίμησε ο κ. Καστόρης, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, για αυστηρότερους ελέγχους, για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου και για την οικονομική και τεχνική-επιστημονική στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών ακτινιδίου.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε και στο γενικότερο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής , στον αναγκαίο προσανατολισμό σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και στην αξιοποίηση όλων των νέων εργαλείων (χρηματοδοτικών και θεσμικών), προκειμένου να ανακάμψει η αγροτική οικονομία του νομού και να σταθεί ανταγωνιστικά στο ανηλεές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ως μείζον ζήτημα χαρακτήρισε την απώλεια της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, που φεύγουν ανεπεξέργαστα και ατυποποίητα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή η Πιερία διαθέτει υποδομές (όπως τα ψυγεία-διαλογητήρια της ΕΑΣ, που υπολειτουργούν λόγω εκκαθάρισης) και θα μπορούσε να δημιουργήσει και νέες, όπου είναι απαραίτητες, έτσι ώστε να οργανωθεί εδώ όλος ο κύκλος παραγωγής -επεξεργασίας –τυποποίησης, που θα δημιουργήσει επιπλέον και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε, κάνοντας αναφορά:

- στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που επιδοτεί μέχρι και 100% γεωργικές υποδομές σε δυο περιοχές ( στα δημοτικά διαμερίσματα Πέτρας και Πιερίων)

- στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης , που εφαρμόζεται μέσω των περιφερειών και από το οποίο η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει το μεγαλύτερο από όλες τις περιφέρειες μερίδιο, και

- στο νέο πρόγραμμα LEADER, που για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει όλη την Πιερία, πλην του πολεοδομικού ιστού της Κατερίνης και, επίσης για πρώτη φορά, καλύπτει επενδύσεις και στην αλιεία και τον παράκτιο τουρισμό.

Σημείωσε τέλος τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει ο νέος συνεταιριστικός νόμος που ψήφισε η Βουλή, αλλά και τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που μπορεί να ανοίξει η ουσιαστική και καθολική διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.