Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Φοιτητές της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης στο Άγιον Όρος

 Οι Φοιτητές της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης στο Άγιον Όρος

Κορυφαίο γεγονός της φετινής Κατασκήνωσης Φοιτητών και Στελεχών (6η περίοδος του 2016) της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης στη Βροντού Πιερίας απετέλεσε η υποδοχή και η προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού, τα οποία μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, προς ευλογία και αγιασμό των κατασκηνωτών, ενώ ο ίδιος προέστη της υποδοχής, της λιτανευτικής πομπής και της τελέσεως της Ιεράς Παρακλήσεως του Αγίου. Το ίδιο έγινε και λίγες μέρες νωρίτερα στο κατασκηνωτικό τριήμερο των Φοιτητριών.
 
Μετά την ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου μας, με την ευλογία και τις Αρχιερατικές Του ευχές, πολυμελής ομάδα 40 Φοιτητών και νέων Επιστημόνων της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης (Χ.Φ.Δ.) της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης πραγματοποίησαν στα τέλη Αυγούστου το καθιερωμένο προσκύνημά τους στο Άγιον Όρος.

Ειδικότερα, φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο Γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος, σε ιδιαίτερη συνάντησή του με τους προσκυνητές, τους απηύθυνε λόγους οικοδομητικούς και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την τάξη και προθυμία με την οποία συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες. Με την ευλογία του Γέροντος Γαβριήλ ξεναγήθηκαν στο Σκευοφυλάκειο, που βρίσκεται εντός του εντυπωσιακού πύργου της Ιεράς Μονής.

Το προσκύνημα συνεχίστηκε στην Ιερά Κοινοβιακή Σκήτη Προφήτου Ηλιού, όπου φιλοξενήθηκε μία ομάδα από τους προσκυνητές, ενώ όλοι ξεναγήθηκαν στο ρωσικής τεχνοτροπίας, αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης Καθολικό από τον π. Φιλήμονα. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η πνευματική και ωφέλιμη συζήτηση με το Δικαίο της Σκήτης Γέροντα Ιωακείμ.


Ορισμένοι από την ομάδα των προσκυνητών, που είναι και μέλη της χορωδίας «Βυζαντινοί Μελωδοί» Κατερίνης, σχημάτισαν χορούς, που έψαλαν κατά τις Ιερές Ακολουθίες τόσο στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, όσο και στην Ιερά Σκήτη Προφήτου Ηλιού, λαμβάνοντας τους επαίνους του Γέροντος Γαβριήλ και του Γέροντος Ιωακείμ, ο οποίος, μάλιστα, τους προσκάλεσε να ψάλλουν στη μεγάλη πανήγυρη της Ιεράς Σκήτης κατά την εορτή του Προφήτου Ηλιού το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τελευταίος σταθμός του προσκυνήματος υπήρξε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου έλαβαν ευλογία από την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και από τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας, συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες σχηματίζοντας και πολυπληθή χορό ψαλτών, που έψαλε σ’ αυτές με την ευλογία του Βατοπαιδινού Πρωτοψάλτη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού Μοναστηριού από τους Πατέρες της Μονής, προσκύνησαν τα αποθησαυρισμένα Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων και Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, ενώ ολοθύμως βοήθησαν σε διακονήματα της Ιεράς Μονής που τους ανατέθηκαν.


Πριν την αναχώρηση από τη φιλόξενη Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, ο Γέροντας Εφραίμ, σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Χ.Φ.Δ. της Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης, απηύθυνε πατρικούς λόγους και συμβουλές αναφορικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι στην εποχή μας. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα και για άλλες συναντήσεις και συζητήσεις με τους Πατέρες της Μονής.

Αναχωρώντας από το «Περιβόλι της Παναγίας», τον αγιασμένο τόπο του Άθωνα, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες και την υιϊκή ευγνωμοσύνη τους στο Γέροντα Εφραίμ για την αγάπη και την ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία που τους προσεφέρθη και ευχήθηκαν ο δωρεοδότης Κύριος να ευλογήσει, ώστε το επόμενο προσκύνημα στο Άγιον Όρος να ευοδωθεί το ταχύτερο δυνατόν.